Menu Zavřít

Ceny ropy vzrostly o tři procenta, hlavně kvůli poklesu zásob v USA

19. 10. 2016
Autor: čtk/AP

Světové ceny ropy ve středu stouply zhruba o tři procenta. Podpořila je zpráva o překvapivém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. K růstu cen přispívají rovněž vyhlídky na opatření Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) k omezení těžby.

Kolem 16:45 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o 2,6 procenta, takže se dostala těsně nad 53 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,1 procenta na 51,85 dolaru za barel.

Vývoj ceny ropy Brent za posledních pět dní:

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu klesly o 5,2 milionu barelů. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem zásob, a to o 2,7 milionu barelů.

OPEC se v září předběžně dohodl na snížení těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Podrobnosti by měl kartel dojednat na svém listopadovém zasedání ve Vídni. V září OPEC těžil rekordních 33,6 milionu barelů ropy denně.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ve středu uvedl, že se o víkendu setká se svým saúdskoarabským protějškem Chálidem Fálihem, aby diskutovali o koordinaci kroků na trhu s ropou. Rusko a Saúdská Arábie jsou největšími producenty ropy na světě. Saúdská Arábie kartel OPEC vede, Rusko jeho členem ale není.

Ceny ropy v dolarech za barel
Burza Typ Kontrakt Aktuální cena Předchozí závěr
Londýn - ICE Brent prosinec 53,02 51,68
New York - Nymex WTI listopad 51,85 50,29

Čtěte také:

BRAND24

4 překážky na cestě ke stabilnímu trhu s ropou

Když my, tak Írán taky. Saúdové si kladou podmínky k dohodě o těžbě ropy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).