Menu Zavřít

Nová kapitola amerického snu. Clintonová sliby poráží Trumpa

23. 6. 2016
Autor: čtk

Oprava silnic a školky zadarmo. Nezní to nijak převratně? Americká demokratická kandidátka Hillary Clintonová na tom hodlá stavět celou strategii největší ekonomiky světa. A Donalda Trumpa prý nechává za sebou.

„Mám jasnou vizi pro ekonomiku a ta zní: Potřebujeme se ujistit, že naše ekonomika pracuje pro každého, nejen pro ty na vrchu,“ řekla Clintonová během projevu v New Yorku.

Strategie, kterou by chtěla z Bílého domu prosazovat, se opírá o pět hlavních bodů. Pracovní místa chce první ženská kandidátka na prezidenta v americké historii vytvářet státními investicemi do infrastruktury, třeba stavby a opravy silnic.

Významným a ambiciózním plánem je osvobození studentských půjček od úroků. Podle odhadů v současnosti dluží američtí absolventi až 1,3 trilionu dolarů. Clintonová by prý dokonce chtěla z federální pokladnice financovat dluhovou složku studentů v soukromých bankách.

Clintonová hodlá také zvyšovat komfort zaměstnanců. Chce tlačit na to, aby firmy rozdělovaly mezi zaměstnance vyšší procento svých výdělků. Jako všude na světě se i v USA dostává do popředí otázka, kde končí zisky nadnárodních korporací. Demokratická kandidátka proto slibuje, že se zaměří na lepší výběr korporátní daně.

 Hillary Clintonová Clintonová chce prosadit, aby studentské půjčky nepodléhaly úročení. Ráda by dokonce z federální pokladny financovala dluhy studentů v soukromých bankách

Clintonová nazvala svou strategii „Famillies first“. To podle pátého bodu, který počítá třeba se zvyšováním minimální mzdy, rodičovskou dovolenou ve všech státech, větší ochranou nemocných zaměstnanců a bezplatnými mateřskými školami v celých USA.

U zvyšování minimální mzdy se však Clintonová chytila do vlastní pasti. „Chce Hillary 15dolarovou nebo 12dolarovou minimální mzdu?,“ upozornil její demokratický protikandidát Bernie Sanders. Clintonová v kampani dlouho mluvila o dvojnásobném navýšení nejnižšího výdělku – na 15 dolarů za hodinu. Postupem času však plán bez vysvětlení korigovala na 12 dolarů za hodinu.

Ve slibech bývá Clintonová konkrétní. Třeba v prvních sto dnech mandátu by chtěla investovat do ekonomiky 275 miliard dolarů. Peníze chce dát na opravu silnic, mostů a na podporu technologické infrastruktury, která by vytvořila dobře placená pracovní místa. „Srdcem mého ekonomického plánu jsou nejvyšší americké investice za několik desetiletí. Když roste vaše výplatní páska, roste také Amerika,“ citují ji média.

Trump navede USA na kraj útesu

Ekonomové hodnotí plány prezidentské kandidátky vesměs pozitivně. Oceňují právě investiční část strategie a potvrzují, že dopravní infrastruktura ve Spojených státech potřebuje podpořit.

„Silnice, mosty, kanalizace a vodovody jsou zaostalé,“ říká David Kotok šéf představenstva investiční společnosti Cumberland Advisors. Podle něj ovšem infrastruktura potřebuje mnohem více peněz, než Clintonová slibuje – celkově tři až čtyři triliony dolarů.

Demokratická kandidátka se v posledním projevu nevyhnula útokům na republikánského konkurenta Donalda Trumpa. Jeho ekonomický plán označila za nejistou a bezohlednost. Podle ní navíc plány kontroverzního uchazeče o Bílý dům povedou k zadlužení Spojených států. Republikáni podle demokratů nikdy nedokázali oživit ekonomiku tak, jak tomu bylo za vlády demokratických prezidentů.

„Jádro problému je, že když posadíte Donalda Trumpa za kormidlo ekonomiky, je velmi pravděpodobné, že nás navede na kraj útesu,“ řekla Clintonová.

Ekonomika žolíkem?

Favoritka demokratů si také osvojila plán některých kolegů zvýšit daně lidí s příjmem nad 250 tisíc dolarů ročně. Střední třídu naopak slibuje chránit. Změny v daních však vyvolávají rozpaky. Podle kritiků jsou plány nejasné a zvyšování strukturovanosti ještě více zkomplikuje srozumitelnost daňové soustavy. Ekonomům není jasné třeba ani to, proč chce kandidátka zasahovat do daně z kapitálových výnosů. Podle odborné veřejnosti jsou sice investiční záměry v pořádku, ale pořád není jasné, odkud chce Clintonová peníze na jejich financování najít.

V celkovém pohledu Američanů ovšem její strategie poráží tu Trumpovu. Američané v současnosti hodně slyší na hrozbu rostoucího státního dluhu. Do konce příštího funkčního období prezidenta budou muset Spojené státy platit bilion dolarů ročně za splácení dluhu. A toho se děsí.

Podle CNN není Trump na otázku hledání příjmu do státní kasy připravený. A právě proto by mohla být ekonomická argumentace silnou kartou prominentní političky v předvolebním zápolení.


Čtěte také:

Clintonová završila primárky drtivým vítězstvím ve Washingtonu

BRAND24

Vyhrála jsem primárky, hlásí Clintonová po "superúterý"

Trump napadal firmy, do nichž investoval

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).