Menu Zavřít

Německo rekordně zrychluje internet, průmyslu síť nestačí

27. 3. 2017
Autor: mf, archiv

Spolková vláda rozšiřuje rekordní miliardovou investicí optickou datovou síť. V příštím roce má mít každá německá přípojka kapacitu nejméně 50 megabitů za sekundu.

Německé datové „dálnice“ nejsou zdaleka v tak dobré kondici jako ty silniční. Na výkonné optické rozvody připadá jen 1,6 procenta všech přístupů. Tím se Německo podle průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) řadí až za Chile nebo Itálii. Na druhou stranu v absolutním počtu širokopásmových přístupů je třetí na světě a Chile naopak na 22. místě (hned za Českou republikou). Na špičce je Japonsko, jehož podíl optických přístupů přesáhl 74 procent.

 Podíl internetových připojení přes optické kabely Podíl optických přípojek na celkovém počtu přístupů k internetu

Německo chce ztráty dohnat a do rozvoje optické sítě letos investuje celkem 935 milionů eur (25 miliard korun). Jedná se přitom o třetí kolo programu zahájeného v roce 2015. Celkové investice v tomto programu tím vzrostly na 2,3 miliardy eur (62 miliard korun). Vláda ujišťuje, že v příštím roce bude mít každá německá domácnost přístup k připojení s kapacitou nejméně 50 megabitů za sekundu.

Cesnet: rozvoj optické sítě v Česku komplikuje zákon

Podpora státu je důležitá z toho důvodu, že v řídce osídlených oblastech se poskytovatelům připojení nevyplácí nákladné rozvody pokládat. Stát proto náklady na nové vedení z poloviny až 70 procent dotuje a zbytek doplácejí obce, různá sdružení a firmy. Letos přislíbený příspěvek 935 miliard eur se tím navýší na 2,2 miliardy eur (59 miliard korun). S pomocí těchto prostředků získá přístup k rychlému připojení na 860 tisíc domácností a firem.


Velká česká Wi-Fi svatba: vzniká nová jednička na trhu ICT techniky

 Anténa přenášející signál wi-fi


„Máme nejvýraznější nárůst širokopásmých přístupů v Evropě,“ pochvaloval si ministr dopravy a digitální infrastruktury Alexander Dobrindt. Podíl rychlých širokopásmých přístupů vzrostl z 59 procent v roce 2015 na současných 75 procent.

V České republice, která má nadprůměrný podíl bezdrátových přípojek vysokorychlostního internetu, se optické sítě začnou výrazněji rozšiřovat letos. „Celý trh čeká na program rozdělování dotací na budování přípojek nové generace (NGA - Next Generation Access), který bude s dlouhým zpožděním spuštěn letos a celkově je v něm 14 miliard korun,“ upřesnil serveru Euro.cz Michal Krsek ze sdružení Cesnet.

Rozšiřování optické sítě kromě nedostatku peněz podle Cesnetu ztěžuje komplikovaná legislativa, na níž projekty před zakopáváním optiky do země narážejí. Nová optická připojení si tak nechávají zřídit jednotlivé obce nebo městské části například v okamžiku, kdy budují novou kanalizaci.

50 megabitů nestačí

Ani nové přípojky ovšem nebudou podle kritiků stále rostoucímu objemu přenášených dat stačit. Potíže pocítí nejprve firmy. „Potřebujeme výkonnou širokopásmovou síť, jinak bude průmysl v nevýhodě,“ varuje Dieter Kempf ze Spolkového průmyslového svazu. Ministerstvo průmyslu zas v minulý týden zveřejněné bílé knize Digitální platformy upozorňuje na technologie vyžadující daleko rychlejší přenosy, než jaké dokáže současná síť zajistit. Televizní signál ve standardu 4K nebo Ultra HD vyžaduje přenos 90 megabitů za sekundu. Lidé, kteří budou chtít pracovat z domova a využívat k tomu cloudové služby náročné na datově toky, budou brzy potřebovat připojení o kapacitě 250 megabitů za sekundu.

BRAND24

Stoupající nároky odpovídají rostoucímu objemu dat ve světovém internetu, který se každých 40 měsíců zdvojnásobuje. Do roku 2025 tak bude zapotřebí přípojky s rychlostí jednoho gigabitu. Až 84 procent přístupů v Německu podle bílé knihy v brzké budoucnosti nebude náporu dat stačit.

Přečtěte si také:

Telekomunikační guláš aneb Když dohled selhává

Česko podle Bruselu v elektronické veřejné správě oproti Evropě zaostává

Chytré město: Moderní technologie přispějí k interakci, míní Praha 7


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).