Menu Zavřít

Německo od ledna deportovalo deset potenciálních útočníků

30. 3. 2017
Autor: čtk/AP

Německo od ledna deportovalo deset lidí, které bezpečnostní úřady označily jako hrozbu. Deportace jsou součástí razantnějšího postupu Německa po loňském teroristickém útoku na adventní trh v Berlíně.

„Za společného úsilí dotčených spolkových zemí bylo deportováno celkem deset možných útočníků,“ citoval Reuters nejmenovaný zdroj. Ten bez dalších podrobností dodal, že vyhoštěné osoby byly odeslány převážně do severoafrických zemí.

Případ atentátníka Anise Amriho, který loni v prosinci v Berlíně zabil dvanáct lidí včetně Češky, vyvolal v Německu pobouření. Ukázalo se totiž, že německé bezpečnostní složky Amriho vedly řadu měsíců jako možnou hrozbu pro veřejnost a že dlouhodobé pokusy o Amriho vyhoštění zpět do Tuniska byly neúspěšné kvůli komplikovanému vyjednávání s tuniskými úřady.

BRAND24

Amri vedle Berlína nejčastěji pobýval ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde žije zhruba třetina z 9000 lidí, kteří se hlásí k radikální větvi salafistického islámu, napsal portál focus.de. Tajné služby pak v této spolkové zemi evidují 80 osob jako potenciální útočníky, polovina jsou cizinci, z nichž deset má nařízeno opustit Německo. Podobný příkaz měl i Amri, v zemi však nadále pobýval.

Dále čtěte:

Češi se přestali bát terorismu. Víkendy v Evropě opět jedou

Své závazky jsme splnili: Rakousko se z přerozdělování migrantů pokusí vyjednat výjimku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).