Menu Zavřít

Na poště stávkuje zhruba 80 lidí. Počty by měly stoupat

22. 12. 2016
Autor: čtk

Na České poště dnes stávkuje 84 lidí z celkem 30 tisíc zaměstnanců státního podniku. Za vyšší mzdy opět protestují zejména v hlavní třídírně v pražských Malešicích a dále v Brně, Ústí nad Labem a Olomouci. Na pobočkách se nestávkuje. Pořádající odboráři ve středu večer evidovali přes 600 lidí, kteří jim potvrdili, že se ke stávce připojí. Očekávají proto, že počet protestujících bude během dne stoupat.

Protest má trvat celý den do půlnoci a bude se přesouvat z jednoho pracoviště na druhé. Na každém by mělo zastavení práce trvat zhruba hodinu. Podle místopředsedy stávkového výboru Filipa Janovského se má konat ještě tichý protest, kdy zaměstnanci zůstanou v práci a jen vyvěsí transparenty, nebo se označí, že stávkují. Přesný počet stávkujících ráno neměl k dispozici.

Zpravodajský web Českého rozhlasu uvedl, že podle některých odborářů Česká pošta zaměstnance zastrašovala a varovala například před finančními dopady jejich zapojení do stávky. Odboráři podle Janovského evidují několik set stížností na zastrašování. Na jejich základě chtějí podat na vedení podniku trestní oznámení.

Mluvčí společnosti Matyáš Vitík to odmítl. „Vedení České pošty určitě své zaměstnance nevydíralo, nezastrašovalo je. V současné době vyhodnocujeme škody, můžu říct, že se to týká řádů jednotek milionů korun denně,“ dodal.


O stávce pošťáků čtěte více:

Část pošťáků chystá další stávku, dva dny před Štědrým dnem


Odboráři ze tří odborových organizací požadují po vedení podniku zvýšení tarifní mzdy všem zaměstnancům o 2500 Kč měsíčně. Informace o rozdělení části úhrady univerzální služby za roky 2013 a 2014 formou odměn mezi zaměstnance zhruba 1400 Kč měsíčně je neuspokojily. Většinové odbory podepsaly v listopadu s managementem dohodu o zvýšení mezd v příštím roce o 2,6 procenta, tedy v průměru asi 550 Kč.

BRAND24

V pondělí do dvouhodinové stávky vstoupilo zhruba 100 lidí a podpořilo je 150 sympatizantů. Stávkovalo se hlavně v třídírnách v Praze a Brně, poboček se protest nedotkl.

Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 22 700 Kč a na konci roku má být zhruba 23 tisíc korun měsíčně, tedy více než 4000 Kč pod celostátním průměrem. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.

Sobotka by platy pošťáků rád zvedl. Přečtěte si o tom více:

Sobotka by zvedl platy v České poště, s odbory se sejde v pátek

česká pošta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).