Menu Zavřít

Musíme lépe bránit evropské hranice, vyzvala Merkelová

15. 9. 2016
Autor: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvala k lepší společné ochraně vnějších hranic Evropské unie, která je podle ní „v klíčovém období své existence". Po jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem Merkelová uvedla, že příliv uprchlíků do Evropy způsobují nejen válečné konflikty, ale i chudoba.

Hollande před pátečním summitem EU na Slovensku členské země vyzval, aby vypracovaly jasnou vizi budoucí Evropy. Bratislavské setkání nejvyšších představitelů má podle něj připravit kalendář a takzvanou cestovní mapu pro fungování unie po rozhodnutí Británie odejít z EU.

První neformální summit EU po červnovém referendu, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z EU, má podle kancléřky dokázat, že EU je akceschopná. „Shodli jsme se (s Hollandem), že v Bratislavě má vzniknout program, který jasně ukáže, že jsme odhodláni společně reagovat na slabá místa (EU), na úkoly, kterým čelíme,“ prohlásila Merkelová. Vyjádřila se i pro prohloubení spolupráce v energetice.

Přečtěte si, co se kvůli migrantům děje ve Francii:

V Calais vyroste kvůli migrantům čtyřmetrová zeď

Calais v obležení imigrantů

Dohodli jsme se, že summit v Bratislavě se má zaměřit na tři priority,“ řekl Hollande. Tou první je bezpečnost, kdy má hlavně vzniknout nový impuls ke společné obraně EU. Další prioritou je příprava nových průmyslových odvětví, technologií a přechod k novým energiím. Třetí prioritou je mládež, upřesnil prezident.

Merkelová zdůraznila, že EU se nachází v „klíčovém období své existence“. Unie podle ní musí „brzdit obavy“ obyvatel, aby Evropa pro ně zůstala „kontinentem naděje“.

Merkelová a Hollande ladili společnou strategii před summitem na Slovensku, které v tomto pololetí unii předsedá. Hlavním tématem bude bezpečnost Evropy. Berlín a Paříž chtějí například lépe chránit vnější hranice EU a posílit spolupráci policie zbylých 27 členských států, tedy již bez Británie. Také hodlají prosadit společné vojenské velitelství EU. Proti tomuto projektu byla vždy Británie.

Čtěte, co si o současné migrační krizi myslí německá kancléřka:

Merkelová: Migraci zvládáme

Německá kancléřka Angela Merkelová během tiskové konference

O migrační krizi čtěte více:

Migrace, brexit a ABBA. Zeman zpíval Guardianu

BRAND24

Do Evropy přišlo příliš mnoho mužů. Hrozí jim izolace?

Merkelová: V migrační krizi jsme udělali chyby


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).