Menu Zavřít

Do Evropy přišlo příliš mnoho mužů. Hrozí jim izolace?

5. 9. 2016
Autor: čtk/AP

Podle závěru analytické agentury Pew jsou ženy mezi migranty, kteří do Evropy přišli od začátku současné migrační krize, v drtivé menšině. Ve Švédsku již muži kvůli migraci převažují, a jak tvrdí sloupkařka agentury Bloomberg Megan McArdlová, v budoucnu by to pro Evropu mohlo znamenat problémy.

Malé zastoupení žen v migrační krizi je podle McArdlové dokonce „receptem na katastrofu“. Válkou a náročnou cestou již dostatečně stresovaní uprchlíci budou frustrováni neschopností najít si ženské protějšky a založit rodiny a mohou se dostat do společenské izolace.

Podle zjištění Pew Research Centre byly ženy mezi migranty v současné migrační krizi zastoupeny jen 27 procenty. V menšině jsou v každé věkové skupině a napříč národnostmi. Nepoměr je mnohem více patrný mezi těmi, kteří přichází z Afriky, Středního východu a indického subkontinentu.

Převahu mužů mezi migranty potvrzuje Dalimil Petrilák ze sdružení pro Pomoc lidem na útěku. „U migrantů, kteří přicházejí z Afriky, muži opravdu převažují ze sedmdesáti, osmdesáti procent i více,“ uvedl pro server Euro.cz. Čísla se podle něj nicméně mění, pokud jde o Sýrii a arabské země.

„Čím dál od Evropy, tím obtížnější je se sem dostat. Logičtější pak je, že na cestu půjdou lidi, kteří mají šanci cestu spíše zvládnout,“ dodává. „Dříve přicházeli spíše mužští zástupci rodin, protože cesta nebyla vyzkoušená,“ tvrdí. Během letošní zimy ale na Balkáně začalo dětí a matek s dětmi podle Petriláka přibývat.

Přečtěte si, kolik bude integrace cizinců stát Českou republiku:

Integrace migrantů za půl miliardy? Vláda posvětila Chovancův návrh

Migranti

Převahu mužů v těchto skupinách však potvrzuje. „ Toho, že muži mezi migranty výrazně převažují, jsme si všímali i na Balkáně,“ dodává s tím, že v souladu se zjištěním Pew to bylo napříč generacemi.

Muži migrují více

V první polovině letošního roku tak podle něj muži mezi dospělými migranty oproti ženám převažovali již ani ne dvojnásobně (ženy tvořily 21 procent, muži 41 procent, zbytek děti).

Ano, většina jsou muži, ale hovoříme zhruba o 50 procentech. Zbytek tvoří ženy a děti,“ uvedla pro Euro.cz ředitelka neziskové organizace Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Muži ale migrují víc i obecně, což podle ní může „také hrát svou roli“. S tím souhlasí i český biolog a filosof Stanislav Komárek. „Jako někdejší emigrant vím, že mezi všemi migranty vždy převládají mladí muži,“ uvedl.

Uprchlíci Němecům práci nesebrali. Je to naopak. Přečtěte si:

Studie: Uprchlíci zaměstnali 1,3 milionu Němců

 Protest proti hnutí PEGIDA

Současná situace podle Megan McArdlové otevírá pro Evropu reálný a nepříliš líbivý scénář. Cílové země migrační vlny by se totiž v budoucnu mohly potýkat s nerovností mezi počty mužů a žen v jejich populacích.

Taková nevyváženost přitom pro společnosti představuje problém, i když se vyskytne ve velmi malém měřítku. V Číně, kde kvůli ní z důvodu vládní politiky jednoho dítěte a preferenci mužských potomků došlo, se muži s problémy najít své ženské protějšky potýkají dlouhodobě. Podle serveru Zmescience si do roku 2030 bude schopen najít manželku jen jeden ze čtyř místních mužů.

Boj o ženy i v Evropě?

S přebytkem mužů se kvůli migraci již v současnosti potýká Švédsko. Minulý rok v květnu počet mužů v zemi převýšil ženy jen o necelé tři stovky. Situace se ale změnila a podle Associated Press sčítání z letošního května ukazuje, že je v zemi o 12 tisíc mužů více než žen.

Ve Švédsku i dalších západních zemích ženy podle Daily Mailu v počtech muže vždy převyšovaly. Migrace tak pro Švédsko, které v Evropě přijalo nejvíce uprchlíků vzhledem k počtu obyvatel, přinesla historickou premiéru.


Z migrační krize čtěte více:

Rakousko žádá trvalé uzavření hranic na balkánské trase

BRAND24

O azyl v Česku letos zatím zažádalo 872 cizinců, méně než loni

Merkelová: V migrační krizi jsme udělali chyby


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).