Menu Zavřít

Migrace, brexit a ABBA. Zeman zpíval Guardianu

14. 9. 2016
Autor: ČTK

Evropská unie jen těžko přežije brexit bez odchodu dalších členů, pokud nenastane změna ve vedení EU a radikální reformy, které zastaví "nesmyslné směrnice". V dnes zveřejněném rozhovoru s britským deníkem The Guardian to uvedl prezident Miloš Zeman. Rozhovor byl věnován především Zemanovým vyhraněným názorům na uprchlickou krizi a islám.

The Guardian nazývá Zemana zastáncem tvrdé linie vůči uprchlíkům a připomíná jeho nesouhlas s kvótami pro migranty, jak je prosazuje Brusel. „Český prezident spustil tak silnou rétorickou palbu vůči muslimským příchozím, že antiislámské postoje slovenského premiéra Roberta Fica a dokonce i (názory) maďarského premiéra Viktora Orbána … vypadají v porovnání s tím jako umírněné,“ píše The Guardian.

Zemanova slova o riziku „superholokaustu“ v souvislosti s údajně hrozícími útoky islámských radikálů jsou podle listu „zvlášť pozoruhodné“, neboť český prezident je „na rozdíl od většiny ostatních protiimigračních politiků v západní Evropě sociální demokrat“. Česká republika kromě toho byla ušetřena uprchlických vln, které se přehnaly přes sousední Rakousko a Maďarsko směrem do Německa.

Deník uvádí, že Zeman vidí hrozbu i v umírněných muslimech, kteří by se podle něj mohli radikalizovat podobně, jako se běžní Němci stali fanatickými příznivci Adolfa Hitlera.

Zemanovy ostré výrazy a pro mnoho lidí také urážlivé výroky vysloužily českému prezidentovi srovnání s americkým republikánským kandidátem Donaldem Trumpem, napsal The Guardian. Zeman v rozhovoru kontroval zmínkou o (někdejším britském premiérovi) Winstonu Churchillovi. “(Churchill) byl vždycky populista a měl pravdu. A všichni, kdo ho kritizovali, se mýlili,“ uvedl Zeman. Označovat někoho za populistu je podle něj pouze „slogan, nálepka a nic víc.“

The Guardian také připomíná Zemanův údajný euroskeptismus a jeho kritiku evropských sankcí vůči Rusku za jeho anexi Krymu. Zeman požadoval referenda o členství České republiky v EU i v NATO, ale zároveň poukazoval na to, že bude setrvání v obou uskupeních podporovat, uvedl deník. Za nutností Česka zůstat v EU jsou „peníze, peníze, peníze“, řekl listu Zeman a zanotoval při tom hit skupiny Abba (Money, Money, Money). „Mé cynické vysvětlení je, že v Evropské unii nejsme čistým plátcem,“ dodal.

V úvodu rozhovoru si postěžoval také na to, že kuřáci jsou podle něj „diskriminovanou menšinou“ a zákaz kouření na veřejných místech přirovnal k americké prohibici. „Whisky byla v jejím důsledku dražší a velmi nekvalitní“.

Dále čtěte:

BRAND24

Zeman se spletl. Není prezident Lukoilu, ale Česka

Komentář: Lež vítězí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).