Menu Zavřít

Moody´s zlepšila Řecku úvěrový rating o jeden stupeň

24. 6. 2017
Autor: čtk/ap

Mezinárodní ratingová agentura Moody ́s zlepšila v závěru týdne dlouhodobé hodnocení devizových závazků Řecka o jeden stupeň na Caa2. Reagovala tím na to, že eurozóna nechala uvolnit Aténám další peníze ze záchranného programu.

Euroskupina minulý týden rozhodla, že Řecko může ze záchranného fondu eurozóny dostat novou část úvěru z třetího záchranného programu v sumě 8,5 miliardy eur (223 miliard korun). Ministři rovněž uvedli, že přijmou další kroky ke zmírnění řeckého dluhu hned po skončení nynějšího programu v příštím roce. K finanční pomoci Řecku se po dvouletém váhání rozhodl připojit i Mezinárodní měnový fond (MMF).

Řecký premiér Alexis Tsipras tento týden řekl, že Řecko by už brzy mělo být připraveno k návratu na trhy dluhopisů, což by bylo poprvé od roku 2014. Možnost návratu Řecka na trhy vedle uvolnění nových úvěrů usnadňuje i to, že výnosy obchodovaných řeckých státních dluhopisů od zasedání euroskupiny výrazně klesly.


Přečtěte si také rozhovor s jedním z tvůrců Eura:

Architekt společné měny Otmar Issing: Euro popudilo Evropany proti sobě

 Otmar Issing

BRAND24


Podle Moody´s jsou jasně patrné známky stabilizace řecké ekonomiky. V letošním a příštím roce by měla země zaznamenat růst a veřejný dluh by se měl ustálit na 179 procentech hrubého domácího produktu, uvedla Moody´s podle agentury Reuters.

Dále čtěte:

Dimitrios Tsomocos: Řecká krize neskončila

Komentář Vladana Gallistla: Řecký dluh opět na scéně

Řecko se dohodlo s věřiteli. Reformy umožní čerpat pomoc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).