Menu Zavřít

Ministerstvo průmyslu povede dočasně Sobotka. Až do sjezdu ČSSD

23. 2. 2017
Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman akceptoval odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) z vlády ke konci měsíce. Ministerstvo chce zatím řídit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sám, nového ministra navrhne prezidentovi až po březnovém sjezdu ČSSD, řekl dnes Sobotka. Se Zemanem o potenciálních kandidátech diskutoval, debatu podle premiéra neuzavřeli.

Opozice kritizuje Sobotkův krok. Zatímco předseda ODS Petr Fiala mluví o slabosti a neodpovědnosti, šéf Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík to označil za znak totální bezradnosti. Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš označil návrh za dobrou zprávu. Premiér bude mít konkrétní náplň práce a méně času na nekonečný počet porad, uvedl Babiš.

Premiér předpokládá, že jeho pověření vést ministerstvo průmyslu bude dočasné. V době, kdy bude resort řídit, se chce zaměřit na prosazení novely zákona o elektronických komunikacích, o jejíž podobu se s Mládkem přel. Sobotka chce, aby novela posílila práva spotřebitelů, zvýšila pravomoci Českého telekomunikačního úřadu, otevřela trh mobilních operátorů a vedla ke snížení cen mobilních dat.

Sobotka hazarduje

Podle ekonomů a zástupců podnikatelů Sobotka během svého krátkého působení na ministerstvu snížení cen mobilních dat nebo větší ochranu spotřebitele nezajistí. Resort podle nich potřebuje ve svém čele odborníka, kterým premiér není. „V době končících intervencí je zapotřebí funkční ministerstvo, které bude schopné řešit posilující korunu a tlak na exportéry. Sobotka tak na úkor volebního postoje doslova hazarduje,“ tvrdí vedoucí ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Jméno příštího ministra Sobotka prozradit nechtěl, s kandidáty bude ještě v příštích dnech jednat. S konkrétním návrhem kandidáta na ministra přijde za Zemanem znovu po sjezdu ČSSD, který se uskuteční 10. a 11. března. Odmítl, že by jméno nového ministra nějak souviselo s výsledky volby vedení sociální demokracie. Časové spojení obou událostí vysvětlil tím, že potřebuje čas na diskusi s kandidáty na ministra.


Přečtěte si, jak Mládkův konec vidí Pavel Páral:

Zvláštní pozadí Mládkova pádu

 Páral

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dnešní schůzku na Hradě nechtěl komentovat. Stanovisko Zemana sdělí v pravý čas, uvedl.

Sobotka se k personální výměně v čele ministerstva rozhodl v pondělí, Mládkovi vyčítal postup v otázce cen mobilních dat v Česku. Ministr však tvrdí, že záležitost je mimo jeho kompetenci a míní, že premiér dal jen na rady svých marketingových poradců.

Jako o možných kandidátech na křeslo ministra se mluvilo především o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti a vládnímu koordinátorovi pro digitální agendu Tomáši Prouzovi (ČSSD), o Mládkovu náměstkovi Jiřím Havlíčkovi a o někdejším ministru průmyslu Milanu Urbanovi (oba ČSSD). Výměna Mládka je čtvrtou změnou v řadách sociálnědemokratických ministrů, ke které Sobotka během svého vládnutí sáhnul.

Jako Špidla nebo Klaus

Situace, kdy se řízení některého z ministerstev ujal sám předseda vlády, se dvakrát opakovala za premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD). Špidla v srpnu až září 2003 a v červenci až srpnu 2004 dočasně vedl ministerstvo spravedlnosti. V prosinci 2012 až březnu 2013 byl pověřen řízením ministerstva obrany premiér Petr Nečas (ODS), v červenci až listopadu 1996 byl premiér Václav Klaus (ODS) pověřen řízením rušeného (transformovaného na úřad) ministerstva pro hospodářskou soutěž.

BRAND24

V minulosti také několikrát nastala situace, kdy resort po odvolaném nebo odstoupivším kolegovi dočasně vedl některý z dalších ministrů. Během vlády premiéra Miloše Zemana (ČSSD) například Špidla, který byl ministrem práce a sociálních věcí, několik týdnů řídil i ministerstvo zdravotnictví. Za současné Sobotkovy vlády byla v červnu 2016 pověřena řízením ministerstva školství ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Čtěte dále:

ČSSD chystá větší zdanění velkých firem a lidí s příjmy nad 40 tisíc

Sobotka: Koalice s komunisty by po volbách nebyla problém

Sobotka napsal Babišovi: Prověřovala Finanční správa dluhopisy?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).