Menu Zavřít

Britský parlament podpořil vládu. Brexit se spustí do března

7. 12. 2016
Autor: ČTK

Britský parlament dnes podpořil harmonogram vlády pro spuštění procesu odchodu země z Evropské unie. Pro hlasovalo 461 poslanců, proti bylo 89, uvedla agentura Reuters. Kabinet chce zahájit jednání o opuštění EU do března příštího roku.

Poslanci se vyslovovali k výzvě opozičních labouristů, aby konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové zveřejnila svou strategii ohledně takzvaného brexitu. To kabinet dosud odmítal s poukazem na to, že by to oslabilo pozici Londýna při vyjednávání s Bruselem.

BRAND24

Mayová v úterý se zveřejněním plánů souhlasila, ale na oplátku požádala poslance, aby respektovali výsledek červnového referenda, v němž Britové o brexitu rozhodli, a aby podpořili časový rozvrh vlády pro výstup z evropského boku. Právě o tomto klíčovém vládním dodatku dnes poslanci hlasovali. Labouristickou výzvu podpořili i jako celek.

Podle britského tisku se Mayová rozhodla souhlasit se zveřejněním plánů vlády ohledně brexitu i proto, že labouristickou výzvu se chystalo podpořit nejméně 40 konzervativních poslanců.

Čtěte dále:

Odchod Británie z EU se musí doladit do 18 měsíců, tvrdí hlavní vyjednavač

Brexit bez souhlasu parlamentu? Nejvyšší soud rozhodne

Přečtěte si komentář deníku Financial Times o cestě Británie z Unie:

Britové odmítají pravdu o brexitu, bude to strastiplná cesta

Britové si odhlasovali odchod z EU

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).