Menu Zavřít

Mayová: Británie chce, aby občané EU zůstali i po brexitu

26. 6. 2017
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová chce, aby s občany Evropské unie žijícími v zemi legálně k zatím nestanovenému datu nepřetržitě alespoň pět let bylo i po odchodu Británie z evropského bloku zacházeno jako s Brity, tedy aby měli stejná práva, například pokud jde o lékařskou péči a školství. Chce také, aby legálně pobývající občané EU v Británii zůstali. Mayová to dnes řekla v britském parlamentu.

„Chci zcela ujistit lidi, že podle vládního návrhu nebude žádný občan EU, který nyní legálně žije ve Spojeném království, muset Británii (po brexitu) opustit. Chceme, abyste zůstali,“ prohlásila premiérka před britskými poslanci.

Lidé z členských zemí EU, kteří nebudou ke stanovenému datu splňovat podmínku pětiletého pobytu, by podle ní měli mít možnost zůstat pět let a poté požádat o postavení „usazené osoby“, tedy o dočasný pobyt, jehož podmínky nebyly zatím upřesněny.

Stanoveno dosud nebylo ani příslušné hraniční datum, o kterém se podle Mayové ještě bude jednat. Nemá to ale být dříve než 29. března 2017 a později než 29. března 2019, tedy mezi oficiálním spuštěním jednání o brexitu a jeho pravděpodobným ukončením.

Podle britských médií by nová pravidla v praxi mimo jiné patrně znamenala, že občané EU budou muset znovu absolvovat administrativní proces vyřizování pobytu, na jehož konci bude příslušný průkaz.


Jaký bude další osud Mayové? Přečtěte si komentář Daniela Deyla

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Mayová dnes také uvedla, že s Bruselem by ráda uzavřela reciproční dohodu, tedy že stejný přístup, který její vláda nabízí třem milionům občanů EU v Británii, očekává také od ostatních evropských zemí vůči asi milionu britských občanů žijících jinde v EU.

Prohlásila také, že britská vláda nedopustí dělení rodin. Příbuzní občanů EU, kteří do země přijedou ještě před brexitem, by podle Mayové měli mít možnost po pěti letech požádat o právo se v zemi usadit. Po odchodu Británie z unie budou podle ní pro příchod zahraničních členů rodiny platit podobná omezení jako pro Brity, pokud se Londýn s Bruselem nedohodnou jinak.

Recidivisté budou mít smůlu

Nová pravidla ale podle Mayové nemají platit pro osoby odsouzené za závažné zločiny nebo pro recidivisty. Právě nemožnost vyhošťovat usvědčené zločince pocházející ze zemí EU britskou vládu dráždí delší dobu a stala se i jedním z argumentů zastánců brexitu v kampani před loňským referendem o budoucnosti Británie v evropském bloku.

Premiérka také zopakovala, že po brexitu by měly otázky práv evropských občanů v Británii řešit britské soudy. Ostatní země unie by ale chtěly vyjednat, aby takové případy nadále řešil unijní soud.

Mayová v parlamentu představila konkrétní podobu toho, jak hodlá po brexitu zajistit práva občanů zemí EU v Británii. Už minulý týden se svými plány seznámila své kolegy na summitu EU. Šéf unijních summitů Donald Tusk ale tehdy řekl, že britský plán nenaplňuje unijní očekávání. Mayová k tomu dnes poznamenala, že k jejímu návrhu se jednotliví evropští státníci postavili vstřícně.

Unijnímu vyjednavačovi se plán Mayové nelíbí

Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier na twitteru uvedl, že představený návrh britské vlády na zajištění práv občanů unie po odchodu země z evropského bloku je málo ambiciózní, nejasný a záruky jsou nedostatečné. Brusel podle něj chce pro občany EU stejná práva, jaká jim zajišťuje unijní legislativa.

BRAND24

„Cíl EU ohledně práv občanů: stejná úroveň ochrany jako v právu EU. Je potřeba větších ambicí, jasnosti a záruk, než je v dnešní pozici Spojeného království,“ napsal Barnier.

Dále čtěte:

Tusk: Jsem snílek, Británie by v EU mohla zůstat

Dopady brexitu: Stále více Britů žádá o německé občanství

Rozmyslí si Británie brexit? Dveře máte otevřené, vzkazují Německo a Francie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).