Menu Zavřít

Londýn zahájí formální jednání o brexitu do konce března

2. 10. 2016
Autor: ČTK

Británie spustí článek 50 unijní smlouvy ohledně vystoupení z Evropské unie do konce března příštího roku. Řekla to dnes stanici BBC premiérka Theresa Mayová. Při vyjednávání v následující dvouleté lhůtě o podmínkách odchodu Británie z Unie hodlá přihlížet na přání Britů kontrolovat pohyb lidí z EU. Předseda Evropské rady Donald Tusk oznámení Mayové uvítal. Zbylých 27 členských zemí bude podle něj během jednání hájit své zájmy.

„Spustíme článek 50 do konce března příštího roku,“ řekla Mayová, která od svého červencového nástupu do čela vlády odmítala upřesnit harmonogram dalšího postupu.

Oznámení Mayové podle agentury AFP potěší Brusel, který neskrýval netrpělivost a přál si co nejdříve vědět, jak Londýn naloží s výsledkem referenda z 23. června, v němž většina Britů hlasovala pro brexit. Unie čelí nejhorší krizi ve svých dějinách, se vzestupem populismu a euroskepticismu, přílivem migrantů a nejistými hospodářskými vyhlídkami.

Předseda Evropské rady Donald Tusk už na twitteru vyjádření Mayové uvítal. Podle něj vnesla do situace „vítanou jasnost“. Až jednání o vystoupení Británie z EU začnou, bude zbylých 27 členských zemí hájit své zájmy, dodal Tusk.

V následném projevu na výroční konferenci Konzervativní strany v Birminghamu Mayová prohlásila, že se Británie po brexitu stane opět zcela nezávislou a suverénní zemí a z této pozice bude utvářet svůj vztah s Evropskou unií. „Brexit znamená brexit. A my ho proměníme v úspěch,“ uvedla Mayová.

Ani Švýcarsko, ani Norsko

Mayová v projevu odmítla snahy o zvrácení výsledku červnového referenda. „Výsledek referenda byl jasný. Byl legitimní,“ uvedla. „Budeme věřit britskému lidu. Británie opustí Evropskou unii,“ dodala. „Zákony se už nebudou dělat v Bruselu, ale ve Westminsteru. Tyto zákony nebudou interpretovat soudci v Lucemburku, ale u soudů v této zemi,“ dodala.

Budoucí vztahy s EU budou mít zcela novou podobu a nelze o nich uvažovat s ohledem na minulost, ani jako o švýcarském či norském modelu, řekla premiérka. S Unií bude chtít Británie setrvat v partnerském a obchodním vztahu a spolupracovat především v otázkách bezpečnosti, dodala.

Premiérka rovněž zdůraznila, že nehodlá dopustit rozvrácení unie Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska v souvislosti s odchodem Británie z EU. „Budeme vyjednávat jako Spojené království a Evropskou unii jako Spojené království opustíme,“ řekla Mayová.

Při jednáních s Evropskou unií o vzájemných vztazích bude třeba přistoupit na kompromisy, uvedla Mayová. Pro Británii ale její vláda vyjedná co nejlepší podmínky. Lidem však musí být jasné, že vyjednavači nebudou moci o všech svých krocích informovat veřejnost v přímém přenosu. „Musíme být trpěliví,“ řekla premiérka.

Detaily stále chybí

Premiérka nezabíhala do detailů: opět uvedla, že chce vyjednat co možná nejlepší dohodu o odchodu z EU, ale neupřesnila, zda dá přednost zachování společného trhu, anebo kontrole imigrace, požadované přívrženci brexitu. „Lidé si přejí, aby vláda byla schopná rozhodovat, kdo smí vstoupit (na britské území), a to je důležité,“ poznamenala. Současně dodala, že vysoce kvalifikovaní přistěhovalci jsou nadále vítáni.

Premiérka avizovala, že v nadcházejícím legislativním programu vlády bude zrušení zákona o přistoupení Británie do EU, které ale začne platit až odchodem z EU. Vláda také převezme veškeré zákony pramenící z členství v EU do britského právního řádu. Teprve postupně je bude revidovat a nepotřebné zákony rušit.

BRAND24

Mayová již v rozhovoru s nedělníkem The Sunday Times uvedla, že zrušení zákona z roku 1972 o přistoupení Spojeného království k unii bude znamenat „první krok, aby se Británie zase stala svrchovanou a nezávislou zemí“ a „moc se vrátí voleným institucím v naší zemi“.

Tento zákon by podle ministra dopravy Chrise Graylinga měl být přijat mezi květnem 2017 a květnem 2018. „Některé věci (z unijní legislativy) si budeme chtít ponechat, například v ochraně životního prostředí či zaměstnaneckých práv, ale jsou jiné věci, kterých se budeme chtít zbavit,“ řekl tento přívrženec brexitu televizi ITV.


Dále čtěte:

Odchod z Británie zvažují tři ze čtyř šéfů velkých firem

Vypořádání brexitu přijde každého Brita na libru ročně

50 nejmocnějších lidí světových financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).