Menu Zavřít

Odchod z Británie zvažují tři ze čtyř šéfů velkých firem

27. 9. 2016
Autor: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Tři čtvrtiny výkonných ředitelů velkých britských firem uvažují, že kvůli brexitu přesunou sídlo svých společností mimo Británii. Zároveň u nich však převládá optimismus vzhledem k hospodářskému růstu země i jejich vlastního byznysu. Vyplývá to z průzkumu účetní společnosti KPMG.

KPMG uspořádala průzkum mezi stovkou výkonných ředitelů z firem, jejichž obrat překročil hranici sta milionů liber. Z dotazovaných manažerů jich 76 procent přiznalo, že kvůli blížícímu se vystoupení Británie z Evropské unie uvažují o přesunutí sídla svých společností. A to navzdory tomu, že většina z nich je v otázce dalšího ekonomického směřování země i vlastního byznysu optimistická.

„Výkonní ředitelé reagují na přetrvávající nejistotu alternativním plánováním,“ okomentoval výsledky průzkumu šéf britské KPMG Simon Collins. „Více než polovina z nich si myslí, že byznysové možnosti budou po brexitu narušené, takže je pro ně důležité přijít s různými možnostmi vývoje, aby se tak pojistili proti budoucím potížím.“

Představitelé velkých podniků se převážně klonili k setrvání Británie v unii, v průzkumu jich 72 procent uvedlo, že hlasovali právě pro tuto variantu. Většina Britů, téměř 52 procent, se však v červnovém referendu vyjádřila pro odchod.

Ačkoliv se libra od ohlášení výsledků červnového referenda znatelně propadla, prvotní černé scénáře ohledně vývoje britské ekonomiky se nenaplňují. Velké banky a ekonomické organizace už upravily počáteční výrazně negativní výhledy. Británii však přesto v nejbližších letech čekají těžká vyjednávání o podobě pravidel, regulací a dalších náležitostí v rámci obchodování s členskými zeměmi unie. A právě sem se soustředí pozornost většiny ostrovních manažerů, neboť výsledky těchto vyjednávání budou mít podle očekávání výrazné dopady na pracovní trh, obchod, investice a ekonomiku jako celek, uvádí CNN.

Přečtěte si o situaci v Británii po rozhodnutí opustit EU:

Britové odmítají pravdu o brexitu, bude to strastiplná cesta

Vlajky Evropské unie a Spojeného království vlají v ulicích britských měst

Podle Collinse by tak britští zákonodárci měli brát riziko hromadného exodu britských firem vážně. „Přestěhování sídla do zahraničí je radikální krok, který se dostane do titulků novin. Některé podniky ale mohou začít s přesouváním svých byznysových aktivit postupně a za malé pozornosti veřejnosti. Stále dokola slýcháme, že byznys potřebuje jistotu,“ dodává Collins.

Podle průzkumu je teď tlak na britské premiérce Therese Mayové, která se má postarat o to, aby Británie nepřišla o velké podniky a zároveň pracovní místa. Už před referendem vyhrožoval tehdejší ministr financí George Osborne, že hlasování pro odchod z unie by ohrozilo 820 tisíc pracovních pozic.

PwC: finannčí sektor se brexitu velmi obává
Ne zcela optimistické závěry přinesl nový průzkum mezi 115 firmami z finančního sektoru, jenž zveřejnila poradenská firma PwC ve spolupráci s Konfederací britského průmyslu. V této studii se 53 procent dotázaných zástupců finančních podniků domnívá, že brexit jejich byznysu uškodí, zatímco pouhých 12 procent věří v opak. Výzkum mezi zástupci finančního sektoru, jenž v zemi zaměstnává zhruba 2 miliony lidí, přišel ještě z jedním negativním výsledkem. Poprvé od vrcholu finanční krize došlo ke snížení indexu podnikového optimismu ve třech po sobě jdoucích kvartálech.

Dále čtěte:

BRAND24

Brecht o brexitu: Británie musí najít způsob, jak se s důsledky referenda o členství v EU vypořádat

Realita po brexitu: obchodní komora srazila odhady růstu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).