Menu Zavřít

Lidovci velkou většinou schválili koalici se STAN

27. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Sjezd KDU-ČSL dnes schválil uzavření volební koalice s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Část lidovců měla ke spojenectví výhrady, nakonec ale delegáti dali přednost názoru předsednictva. V tajné volbě hlasovalo pro vznik koalice lidovců a starostů 228 z 279 přítomných delegátů, spojenectví tak získalo podporu 82 procent přítomných. Předsedové obou stran Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN) rozhodnutí uvítali.

„Věřím, že společně dokážeme víc, že společně dokážeme zvítězit,“ řekl Bělobrádek po vyhlášení výsledků, které uvítal hlasitý potlesk sálu. Gazdík poděkoval lidoveckým delegátům za „odvážné rozhodnutí“. „Za Starosty a nezávislé vám mohu slíbit, že podaná ruka starosty bude vždycky platit,“ řekl.

Vysoká podpora pro koalici se STAN je podle Bělobrádka dokladem velkých ambicí společného projektu. „Čekal jsem že podpora bude výrazná, ale že bude takto vysoká, jsem nečekal. Jsem tomu rád, protože teď už nikoho nenecháme na pochybách o tom, že skutečně chceme vyhrát,“ uvedl.

Gazdík novinářům po zveřejnění výsledků řekl, že nepředpokládá, že by došlo k úplnému sloučení lidovců a STAN. Starostové jsou podle něj stranou silných osobností, které prošly testem voleb, když usilovaly o své mandáty v zastupitelstvech měst a obcí.

Obavy z volební koalice, které zazněly od některých delegátů, jsou podle něj pochopitelné. „KDU-ČSL je konzervativní strana. Rozumím, že vrhnout se do něčeho nového může vyvolávat obavy a strach, ale věřím, že pro tuto zemi to stojí za to,“ podotkl.

Bělobrádek před hlasováním označil koalici lidovců a starostů za jedinou sílu, která zajistí, že se lidé nebudou muset stydět za dění v Česku. Gazdík mluvil o tom, že díky koalici může být českým premiérem po volbách Bělobrádek, který bude podle dohody celostátním lídrem společné kandidátky.

Volební koalice bude muset pro vstup do Sněmovny získat přinejmenším deset procent hlasů. I z toho důvodu její vznik kritizovali někteří delegáti, kteří upřednostňovali zařazení zástupců STAN na kandidátky KDU-ČSL. Při této formě kandidatury by na vstup do Sněmovny stačilo pět procent hlasů.

Gazdík novinářům řekl, že desetiprocentní hranici nepovažuje za problém. „Těch deset procent pro nás není překážka, ale nutnost. V zemi, kde chcete něco měnit, těch deset procent musíte mít,“ uvedl.

BRAND24

O lidoveckém sjezdu dále čtěte:

Bělobrádek burcuje proti Zemanovi a Babišovi: Bojujeme o charakter společnosti

Šance pro Čunka? Lidovci zvolí vedení a rozhodnou o paktu se Starosty

 Pavel Bělobrádek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).