Menu Zavřít

Lidovci: V EET by neměli být ti, co si přivydělávají

2. 6. 2016
Autor: ČTK

Elektronická evidence tržeb (EET) by se nemusela týkat lidí, pro které je podnikání pouze vedlejší činností a zároveň při něm nepřekročí stanovenou hranici zisku. Navrhuje to poslanec Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Opatření by se mohlo týkat až 300 tisíc lidí, zdůraznil. Na svém příštím jednání by měla návrh, který má podporu lidoveckého poslaneckého klubu, projednat rada koaličních stran.

Návrh by se týkal především těch lidí, kteří si pouze přivydělávají peníze například při zaměstnání, rodičovské dovolené, studiu nebo při pobírání nějaké sociální dávky, řekl Klaška.

„Týkalo by se to pouze podnikatelů, kteří by nedosáhli hranice tzv. nízkého zisku, tedy kdy nemusí hradit zálohy na sociální a zdravotní pojištění,“ řekl Klaška. V současnosti je hranice nízkého zisku, vyjádřená rozdílem mezi příjmy a výdaji, 5401 korun měsíčně, dodal.

Pokud by podnikatel hranici později překročil, musel by se přihlásit k elektronické evidenci tržeb. Aby mohl opět přestat hradit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, musí prokázat, že ve dvou po sobě jdoucích letech hranice nízkého zisku nedosahoval, dodal Klaška.

Poslanec doufá, že se lidovci s koaličními partnery dohodnou, nejlépe ještě před uvedením EET do praxe. „Věřím, že by to mohli podpořit,“ uvedl Klaška.


Přečtěte si k tématu: Start EET až od ledna? Babiš je proti. Měsíc nehraje roli, říká


Zatím o návrhu se zástupci ČSSD a ANO nediskutoval. Zda bude KDU-ČSL změnu prosazovat případně i proti vůli partnerů, nechtěl striktně říct. „Je to náš návrh, prosazovat ho budeme,“ uvedl. „Návrh jsme projednali na úrovni expertů na MPSV,“ dodal poslanec.

Zavedení EET schválila Sněmovna navzdory obstrukcím opozice letos v únoru. Pravicová opozice označila za nedemokratické ukončení rozpravy a v minulém týdnu představila návrh na zrušení zákona k Ústavnímu soudu.

BRAND24

EET by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících.


Čtěte dále: Babiš chce spolu s EET spustit účtenkovou loterii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).