Menu Zavřít

Start EET až od ledna? Babiš je proti. Měsíc nehraje roli, říká

1. 6. 2016
Autor: čtk

Hospodářská komora navrhuje posunout start elektronické evidence tržeb (EET) z letošního prosince na leden 2017. Podle jejího průzkumu s tím souhlasí více než polovina podnikatelů. Na tiskové konferenci to řekl prezident komory Vladimír Dlouhý s tím, že stát ani podnikatelé nejsou na start připraveni. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ale proti, jeden měsíc podle něj nehraje roli.

„Hospodářská komora nemění obecnou podporu EET. V poslední době ovšem mezi podnikateli roste nejistota a nervozita ohledně příprav projektu. Technická nepřipravenost provozovatele i podnikatelů může ohrozit start systému. Rádi bychom proto, aby to bylo o měsíc odloženo. Předvánoční čas není nejšťastnější,“ uvedl Dlouhý.

Komora provedla průzkum mezi 402 podnikateli. Více než polovina z nich se domnívá, že by vláda mohla spuštění EET posunout. Obavy mají z možné složitosti informačních systémů, nákladů na vybavení i z možné šikany státních orgánů. Na druhou stranu vidí v evidenci nástroj k odstranění mnoha případů neplnění daňových povinností a nastavení spravedlivějšího prostředí mezi podnikateli.

Ministr Babiš ale posunutí startu evidence odmítl. Novinářům řekl, že jeho kolegové jsou zásadně proti. „Já jsem o tom přemýšlel, jsou tam pro a proti. Měli jsme setkání s Hospodářskou komorou, nicméně je rozhodnuto, že to bude. Nevím, jestli ten měsíc tam hraje nějakou zásadní roli,“ uvedl.

Hospodářská komora chce do deseti dnů spustit web pro podnikatele, kde se bude mimo jiné snažit reagovat na problémy s EET. Portál bude fungovat i jako online poradna. Ministerstvo financí již dříve spustilo webové stránky projektu elektronické evidence tržeb www.e-trzby.cz.

BRAND24

Přečtěte si, jak chce Babiš motivovat k vyžadování účtenky

Babiš chce spolu s EET spustit účtenkovou loterii

 Andrej Babiš

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Od června hodlá ministerstvo v souvislostí s evidencí spustit testovací prostředí pro IT vývojáře. V srpnu zřídí kontaktní místo, od září začne podnikatelům přidělovat autorizační údaje k evidenci tržeb a od listopadu zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).