Menu Zavřít

Kolumbijský prezident rozdá odměnu za Nobelovku obětem války

10. 10. 2016
Autor: čtk

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos oznámil, že osm milionů švédských korun (22,5 milionu korun), které dostane jako letošní laureát Nobelovy ceny za mír, věnuje obětem občanské války ve své zemi. Santos získal ocenění za to, že dojednal mírovou dohodu s levicovými povstalci z hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Dohoda oficiálně ukončila 52letou kolumbijskou občanskou válku, která si vyžádala životy nejméně 220 tisíc Kolumbijců a vyhnala z domovů téměř šest milionů lidí.

Peníze za Nobelovu cenu půjdou na „projekty, fondy a programy, které podporují oběti konfliktu a proces usmíření“, řekl podle agentury AFP v neděli prezident Kolumbie.

Dohodu kolumbijské vlády a povstalců z konce září obyvatelé Kolumbie následně v referendu odmítli. Prezident Santos je ale odhodlán mírový proces v zemi dokončit.

„Vytrváme, dokud nebude realizována dohoda, kterou jsme podepsali,“ prohlásil v neděli Santos. „Pokud bude nutné učinit nějaké úpravy toho, na čem už jsme se domluvili, uděláme to,“ dodal.

BRAND24

Kritikům na dohodě nejvíce vadí to, že povstalci FARC podle ní uniknou trestu a již brzy se budou moci zapojit do politického života.

Zlatá medaile, diplom a finanční částka osm milionů švédských korun budou držiteli Nobelovy ceny za mír předány na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince v norské metropoli Oslu.


Čtěte dále:

Nobelovu cenu za mír dostal kolumbijský prezident Santos

Mír je na dosah, tvrdí kolumbijský prezident

Šťastný konec odložen. Kolumbijci v referendu odmítli mírovou dohodu

Historická chvíle v Kolumbii: mír po 52 letech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).