Menu Zavřít

Klaus: Evropa potřebuje novou sametovou revoluci

12. 8. 2017
Autor: čtk

Bývalý český prezident Václav Klaus dnes v polské Toruni převzal Jagellonskou cenu, kterou mu udělila místní univerzita. Ocenění se uděluje za mimořádný příspěvek k politickému, hospodářskému, kulturnímu, vědeckému a sociálnímu rozvoji střední a východní Evropy. Toruńska Szkoła Wyższa je soukromý vysokoškolský ústav založený v roce 2003.

V projevu, který zveřejnil na svých webových stránkách, Klaus kromě blízkých vztahů Česka a Polska připomněl rozdíly mezi oběma zeměmi, k nimž patří i hodnocení „často zmiňovaného ruského nebezpečí“. To dnes podle exprezidenta Češi vnímají méně dramaticky než Poláci.

Klaus poukázal na „naivní a neomluvitelně nezodpovědný“ vstup České republiky do Evropské unie, kterou označil za postdemokratický a nadnárodní, centralisticky organizovaný útvar. EU podle něj nedbá na parlamentní demokracii, neusiluje o volný trh a přehlíží staré evropské civilizační tradice. Suverenita jednotlivých členských zemí EU je podle bývalého českého prezidenta minulostí.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor s Václavem Klausem:

Václav Klaus: Musíme se vzepřít kulturnímu marxismu

Václav Klaus


Klaus odsoudil údajné útoky proti koncepci národního státu a tradičnímu pojetí rodiny. Obvinil evropské elity, že chtějí zničit „přirozeně vzniklé vztahy s národem, náboženstvím, kulturou a civilizací“.

BRAND24

Politická korektnost, multikulturalismus a „humanrightismus“ se staly opodstatněním pro potlačování svobody slova a pro umlčování opozice, soudí Klaus. Stupeň manipulace podle něj připomíná éru pozdního komunismu. Evropa proto potřebuje zásadní změnu, novou sametovou revoluci.

Dále čtěte:

Rozdělení Československa pomohlo více Slovákům, tvrdí Klaus

Drahoš už je pro bookmakery favoritem, nejvíc sázek jde na Zemana

Chipsy za podpis. Prezidentští kandidáti rozdávají dárečky

Hnutí STAN se postavilo za Drahoše. Podporuje jeho kandidaturu na prezidenta

Hannig bude kandidovat na prezidenta. Chce navázat na Zemana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).