Menu Zavřít

Je rozhodnuto? Clintonová podle průzkumu vede o 14 procent

27. 10. 2016
Autor: čtk/ap

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová je blízko rozhodujícímu náskoku nad svým oponentem Donaldem Trumpem, napsala agentura AP v komentáři ke společnému volebnímu průzkumu se společností GfK. Clintonová má podle něj rekordní náskok 14 procent.

Pro Clintonovou by nyní podle průzkumu zvedlo ruku 51 procent dotázaných, pro Trumpa 37 procent. Náskok si bývalá ministryně zahraničí zajistila rostoucí voličskou základnou mezi demokraty, masivní kontaktní kampaní a stoupajícím nadšením jejích stoupenců, a to i mezi republikány, soudí AP.

Clintonová vyšla vítězně z většiny předvolebních průzkumů provedených v minulých týdnech. Její náskok se pohyboval mezi čtyřmi a dvanácti procenty. Podle analytiků se blíží bodu, kdy její vítězství už bude nezpochybnitelné.

Podle průzkumu od AP a GfK má Clintonová podporu 90 procent demokratických voličů, ale i 15 procent republikánů. Kolem 74 procent dotázaných je nyní přesvědčeno o jejím vítězství, přičemž v záři jich bylo 63 procent.

Podle dalšího průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos dokonce většina Trumpových stoupenců už nevěří, že jejich kandidát volby vyhraje. Vítězství newyorského magnáta tipuje 40 procent republikánů, vítězství jeho soupeřky 41 procent. Ještě v září by si na výhru Trumpa vsadilo 58 procent republikánských voličů.


Dále čtěte:

BRAND24

Sebevědomá Clintonová: Trumpovi už odpovídat nebudu

Trump dotahuje, jeho příznivci nevěří regulérnosti voleb


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).