Menu Zavřít

Fed znovu zvýšil sazby. Dluhopisů se začne zbavovat ještě letos

14. 6. 2017
Autor: ČTK

Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání letos podruhé zpřísnila měnovou politiku. Základní úrokovou sazbu, která určuje úvěrové náklady v největší světové ekonomice, zvýšil měnový výbor Fedu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,00-1,25 procenta. Výbor také po svém dvoudenním zasedání oznámil, že ještě letos začne omezovat své portfolio dluhopisů, které nakupoval v minulých letech na podporu ekonomiky.

Fed rovněž zopakoval, že v tomto roce chce zvýšit základní sazbu celkem třikrát. Trajektorii dalšího vývoje sazeb od příštího roku nezměnil a nadále považuje tři procenta za dlouhodobě ekonomicky neutrální sazbu. Fed začal zvyšovat úrokové sazby z téměř nuly v prosinci 2015 a včetně dneška udělal takový krok již počtvrté.

K pozvolnému přitvrzování měnové politiky Fed nutí zejména vývoj na stále napjatějším trhu práce, kde míra nezaměstnanosti klesla na šestnáctileté minimum 4,3 procenta. Po slabém prvním čtvrtletí se v poslední době objevily i známky zrychlení ekonomického růstu, což by potvrzovalo předpoklady Fedu o dočasném charakteru zimního útlumu. Fed dnes konstatoval, že ekonomika roste umírněným tempem, trh práce je stále silnější a nedávné oslabení inflace je pouze přechodné.

Šéfka Fedu Janet Yellenová vyjádřila na tiskové konferenci po zasedání důvěru v příznivý vývoj ekonomiky, který by měl umožnit další normalizaci měnové politiky po éře rekordně nízkých úroků a masivních podpůrných nákupů dluhopisů. „Vývoj ekonomiky by měl nadále opravňovat ke zvyšování sazeb,“ řekla.

Vývoj úrokových sazeb

Zdroj: ieconomics.com

Inflace zůstává pod cílovou úrovní Fedu a její meziroční míra minulý měsíc podle dnešních statistik poprvé za šest měsíců sestoupila pod dvě procenta. Spolu se slabými údaji o spotřebitelské poptávce to podle analytiků naznačilo, že další zdražování úvěrů by mohlo být pomalejší.

Dnešním krokem se Fed vrátil do širšího pásma, v němž obvykle operoval v minulých desetiletích, než základní sazbu za finanční krize v roce 2008 srazil v podstatě na nulu a začal ekonomiku podporovat i nákupy dluhopisů. Od té doby se hodnota federálních dluhopisů a dalších cenných papírů v bilanci Fedu rozrostla na zhruba čtyřnásobných 4,5 bilionu dolarů (asi 105 bilionů korun).

Dnes Fed předložil plán snižování této bilance formou postupného omezování dosavadní praxe reinvestic příjmů ze splacených dluhopisů do nákupů dalších cenných papírů. Zpočátku se toto portfolio bude snižovat maximálně o deset miliard dolarů měsíčně a do 12 měsíců se tempo jeho omezování zvýší až na 50 miliard dolarů, uvedl Fed.

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: ieconomics.com

Centrální banka ale upozornila, že podmínkou omezování bilance je naplňování očekávaného vývoje ekonomiky. Snižování portfolia dluhopisů by mohlo vést ke zvyšování hladiny dlouhodobých úrokových sazeb, kterou určují právě výnosy dluhopisů.

Ekonomové Fedu dnes rovněž předložili nejnovější makroekonomické prognózy. Ekonomika USA by letos měla vykázat růst o 2,2 procenta, což je mírně rychlejší tempo, než Fed čekal v březnu. Odhad inflace však Fed snížil na 1,7 procenta z dosavadních 1,9 procenta.

BRAND24

Finanční trhy rozhodnutí Fedu příliš nerozpohybovalo. Indexy Wall Street zůstaly vesměs kolem svých úterních závěrů a později začaly ztrácet. Dolar po oznámení Fedu umazal část výrazných ztrát, které zaznamenal po odpoledních slabých údajích z ekonomiky.

Přečtěte si také:

Yellenové zbývá půl roku do konce funkčního období v čele Fedu. Jak si vedla?

Nezaměstnanost v USA je na 16letém minimu. Klesla na 4,3 procenta

Největší zloděj v USA? Firmy své zaměstnance oloupí o 15 miliard dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).