Menu Zavřít

Evropská armáda rozděluje spojence. Britové jsou proti

27. 9. 2016
Autor: Ministerstvo obrany Velké Británie

Británie je proti vytvoření evropské armády či společného vojenského velení. Takový krok by podkopával Severoatlantickou alianci (NATO), řekl u příležitosti neformálního jednání ministrů obrany členských států Evropské unie britský ministr Michael Fallon. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga ovšem silné NATO a silná společná evropská obrana nejsou v rozporu. Užší spolupráci v obranné a bezpečnostní politice prosazuje mimo jiné Německo.

„Souhlasíme s tím, že Evropa musí reagovat na problémy spojené s terorismem a migrací. Budeme se ale nadále stavět proti myšlence unijní armády nebo proti unijnímu vojenskému velení, což by jednoduše alianci podkopávalo. NATO musí zůstat základem naší obrany a obrany Evropy,“ řekl novinářům Fallon. Dodal, že podkopávání NATO by bylo chybným způsobem naplňování unijních cílů.

Obavy Británie ale nesdílí generální tajemník aliance Stoltenberg, který se zúčastnil bratislavské schůzky ministrů obrany zemí EU. „Vítám diskusi o posílení evropské spolupráce v oblasti obrany. Neexistuje žádný rozpor mezi silnou evropskou obranou a silným NATO. Vzájemně je posilují,“ řekl Stoltenberg novinářům při dnešním příchodu na jednání. Za důležité přitom považuje, aby se NATO a Evropská unie doplňovaly a aby nedocházelo ke zdvojování činností.

Představitelé NATO a EU podepsali letos v červenci dohodu o prohloubení spolupráce. Těsnější vazby by obě instituce mohly podle dřívějších informací navázat například v oblastech kybernetické bezpečnosti, hybridních hrozeb nebo při námořní spolupráci.

Těsnější spolupráci zemí evropské osmadvacítky by uvítala německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. „Nejde o krok směrem k vytvoření evropské armády. Cílem je sloučit rozdílné síly, abychom byli schopni rychlejšího jednání. Evropa je příliš pomalá, evropská odpověď na krize přichází někdy se zpožděním. Potřebujeme společný evropský postup,“ řekla ministryně a jako příklad uvedla německo-francouzskou brigádu, která podle ní neomezuje suverenitu zúčastněných zemí.

Von der Leyenová odmítla názory, že by užší spolupráce zemí EU ve vojenské oblasti vedla k oslabení NATO. „Potřebujeme silnou Evropu. Všechno, co posiluje Evropu v obraně, posiluje i NATO,“ řekla ministryně.

Prohloubení spolupráce armád unijních zemí prosazuje spolu s Berlínem i Paříž. Německo a Francie budou vojensky nejsilnější unijní státy po očekávaném odchodu Británie z EU.

Přečtěte si také:

Skončilo zasedání vlád ČR a SR, tématem doprava, brexit i oslavy výročí

Merkelová po summitu: Omezení migrace je společný cíl

BRAND24

Další krok k evropské armádě? Německo a Francie chtějí těsnější spolupráci

 Estonská armáda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).