Menu Zavřít

Erdogan: Čistek bylo málo. V ozbrojených složkách a justici jsou nutné další

22. 11. 2016
Autor: čtk

Akceschopnost sítě duchovního Fethullaha Gülena v Turecku se podařilo výrazně slabit, řekl dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Myslí si ale, že někteří členové sítě stále působí v ozbrojených silách, policii a justici. Proto je podle něj nutné na těchto místech pokračovat v čistkách.

Gülen je v Turecku považován za strůjce neúspěšného státního převratu, o který se v červenci pokusila část armády. Duchovní, který dříve býval Erdoganovým spolupracovníkem, žije v americkém exilu a nařčení ze zosnování puče odmítá. Ankara přesto od léta provádí plošné čistky, během kterých tvrdě postupuje vůči všem, které podezřívá z vazeb na Gülena.¨

„Víme, že se stát zcela nezbavil tohoto zrádného gangu. Jsou stále v řadách ozbrojených složek, policie, justice i v dalších státních orgánech,“ uvedl Erdogan. „Nedovolíme jim zničit tuto zemi ani její lid. Uděláme vše, co je potřeba,“ dodal.

Turecká vláda krátce před vystoupením prezidenta Erdogana vydala dekrety, na jejichž základě bude odvoláno z funkce dalších 15 tisíc lidí včetně úředníků, vojáků a policistů. Od července bylo takto propuštěno už více než 125 tisíc lidí, poznamenala agentura Reuters. Na 36 tisíc osob bylo uvězněno a nyní s nimi probíhají soudní procesy. Dvěma dekrety bylo také oznámeno uzavření více než 550 institucí, 18 charitativních organizací a devíti sdělovacích prostředků.

Tvrdý postup tureckých úřadů je terčem kritiky Evropské unie, podle které Ankara využívá situace k pronásledování veškeré politické opozice. Situace vytváří napětí i mezi Tureckem a jeho hlavním spojencem v NATO Spojenými státy. Washington totiž odmítá vydat Turkům Gülena, jak Ankara žádá.

CONTENT24

Turecko se podle Erdogana nesmí fixovat na členství v EU. Přečtěte si, kde vidí alternativu:

Erdogan: Nemusíme být v EU za každou cenu. Alternativu vidí na východě 20. listopadu, 11:53 - čtk

Turci mají podle prezidenta Erdogana v Mosulu historickou odpovědnost. Chtějí zabránit sektářskému násilí.

O komplikovaných vztazích Turecka a Evropské unie čtěte více:

Češi zadržení v Turecku čekají na soud ve vazbě

Chovanec: EU se musí připravit, že dohoda s Tureckem krachne


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).