Menu Zavřít

Ekonomika osmadvacítky poroste podle Evropské komise napřesrok o 1,6 procenta

9. 11. 2016
Autor: CC BY 2.0: Sébastien Bertrand via Flickr

Hospodářství celé Evropské unie posílí v příštím roce o 1,6 procenta, uvedla Evropská komise ve své pravidelné podzimní makroekonomické předpovědi. Eurozóna, tedy země platící společnou evropskou měnou, porostou o 1,5 procenta. Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici před novináři zdůraznil, že růst je velmi mírný a ve stávající nejisté době je třeba mírnou obnovu evropského hospodářství dál udržet a posilovat.

Pro letošní rok komise odhaduje růst celé EU o 1,8 procenta, eurozóny o 1,7 procenta. Ve srovnání s poslední předpovědí zveřejněnou na jaře tak komise jen o desetinu procenta zhoršila výhled pro eurozónu. V roce 2018 by podle aktuálních odhadů komise měla celá unie růst o 1,7 procenta a země platící eurem o 1,7 procenta.

Hlavním motorem růstu unijního hospodářství do roku 2018 bude soukromá spotřeba, podpořená rostoucí zaměstnaností a růstem mezd.

Komise ale zároveň zdůrazňuje, že politická nejistota, malý růst mimo EU a slabá míra mezinárodního obchodu vyhlídky zhoršují. V příštích letech už navíc evropská ekonomika nebude moci těžit z příznivých vnějších faktorů, jako jsou nízké ceny ropy a příznivý vývoj měnových kurzů.

Inflace v Česku zrychluje. Přečtěte si o tom:

Inflace v Česku je nejvyšší za 16 měsíců

Pomocné ruce. V období od 17. do 23. prosince 2010 se ve zhruba 120 obchodech Tesco uskutečnila po deváté akce Helping Hands. Během ní odpracovalo až dvě
osmihodinové směny 720 administrativních pracovníků z pražské a brněnské kanceláře,
kteří vyměnili práci u počítače za markování u pokladny, doplňování a vybalování zboží či obsluhu zákazníků u pultů. Na snímku personální ředitel společnosti Tesco Stores ČR Karel Foltýn pomáhá v hypermarketu Novodvorská s doplňováním zboží

Rizika, která mohou růst ohrozit, tak podle komise vzrůstají. V prognóze je v této souvislosti zmíněno červnové britské rozhodnutí odejít z EU, ale také nejisté ekonomické trendy v Číně či riziko prohloubení geopolitických konfliktů.

Evropská komise očekává v letošním roce inflaci v eurozóně na úrovni 0,3 procenta, v letech 2017 a 2018 už by zde ale ceny měly růst o 1,4 procenta. V celé EU by inflace měla z letošních 0,3 procenta zrychlit na 1,6 procenta v roce příštím a 1,7 procenta v roce 2018.

Zlepšovat se podle komise v letech 2017 a 2018 bude situace se zadlužením zemí EU. Deficit eurozóny by se měl z letošních 1,8 procenta HDP v letech 2017 i 2018 snížit na 1,5 procenta. Je to výsledkem nižších sociálních transferů v důsledku klesající míry nezaměstnanosti, změn v podobě platů ve veřejném sektoru a také nízkých úrokových sazeb, které zlevňují náklady na dluhovou obsluhu.


Také si přečtěte:

Trumpovo vítězství by mohlo prodloužit devizové intervence ČNB

BRAND24

Trumpův úspěch sráží prudce dolar i akcie. Zlato stoupá

Těsné hlasování v amerických volbách znervózňuje světové trhy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).