Menu Zavřít

Ekonomika EU i eurozóny si udržuje mírný růst

31. 10. 2016
Autor: Tabrez Syed, CC BY 2.0, Flickr

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta, tedy stejným tempem jako ve druhém kvartálu. V celé Evropské unii zůstalo tempo hospodářského růstu na 0,4 procenta. Vyplývá to z předběžného rychlého odhadu Eurostatu.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt eurozóny ve třetím čtvrtletí zvýšil o 1,6 procenta, v celé EU meziroční růst dosáhl 1,8 procenta. V obou případech tempo růstu zůstalo na úrovni z předchozího kvartálu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v říjnu zrychlil na 0,5 procenta ze zářijových 0,4 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2014. Nadále však výrazně zaostává za cílem Evropské centrální banky (ECB). Za říjnovým zrychlením inflace stálo výrazné zpomalení poklesu cen energie.


Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz


Šéf ECB Mario Draghi tento měsíc uvedl, že ekonomika eurozóny pokračuje v mírném oživování. Upozornil však, že hospodářské oživení bude nadále brzdit slabá zahraniční poptávka. ECB se snaží hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Eurostat dnes uvedl, že předběžný odhad růstu ekonomiky ve třetím čtvrtletí vychází z údajů od 17 členských států, které mají na HDP eurozóny podíl 94 procenta a na HDP celé EU podíl 91 procenta.

Mezičtvrtletní tempo růstu HDP eurozóny:


source: tradingeconomics.com

CONTENT24

Mezičtvrtletní tempo růstu HDP EU:


source: tradingeconomics.com

Vývoj inflace v eurozóně:


source: tradingeconomics.com

Čtěte dále:

Euro kleslo vůči dolaru na sedmiměsíční minimum

Evropská centrální banka nakoupila dluhopisy za bilion eur

Draghi: Dlouhá stagnace ohrožuje potenciál eurozóny

 Šéf ECB Mario Draghi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).