Menu Zavřít

„Dobrá vůle“ prezidenta: Zeman zváží ocenění Bradyho

25. 10. 2016
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman zváží, že by Jiřího Bradyho, kvůli jehož ocenění 28. října se vede spor, ocenil při vhodné příležitosti. Je k tomu připraven jako ke gestu dobré vůle, řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Bradyho se chystá ocenit Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller, který mu předá akademické ocenění v pátek na Staroměstském náměstí v Praze.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obvinil Zemana z toho, že podmínil ocenění jeho příbuzného Bradyho tím, že se nesetká s tibetským vůdcem dalajlamou. Když se schůzka uskutečnila, Bradyho se Hrad rozhodl neocenit. Hrad to odmítá.

Na dnešní tiskovou konferenci s Ovčáčkem přišel i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. I když Hrad sliboval na dnešní den zásadní informaci k udílení vyznamenání, mnoho nových sdělení nezaznělo. Ovčáček zopakoval, že není pravda, že by Zeman Bradyho ze seznamu oceněných vyškrtnul. Forejt poté odmítl odpovědět na opakované otázky, zda Bradymu volal či nikoli. Zdůvodnil to tím, že se žádným způsobem nemůže před 28. říjnem vyjadřovat k seznamu lidí, co vyznamenání obdrží.

Ovčáček řekl, že státní vyznamenání nelze žádnou kampaní vynutit. Zeman je ale podle něj připraven zvážit, že Bradyho ocení při „vhodné příležitosti“. Mluvčí naznačil, že by se tak případně mohlo stát při dalších řádových dnech, které se konají k 28. říjnu a 1. lednu. Zdůraznil, že Zeman ještě vyznamenání zváží. V pátek Brady oceněn nebude.

Sám Brady ale o ocenění už nestojí. „Při uvážení kontextu celé situace pan Brady o udělení řádu TGM z rukou prezidenta Zemana už nestojí,“ poznamenala jeho manželka Tereza Bradyová. Na otázku, zda by svůj postoj změnil, pokud by mu byl udělen třeba Řád bílého lva, tedy nejvyšší české státní vyznamenání, Bradyová dodala, že „v tomto momentě jakékoli ocenění z té strany, ze které měl přijít řád T. G. Masaryka, nepřipadá v úvahu“.

Medaile z Olomouce

Olomoucký rektor Bradymu předá Medaili Univerzity Palackého s dvojportrétem Josefa Dobrovského a Františka Palackého, řekla ČTK mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Předání akademického ocenění se v Praze podle zástupců olomoucké univerzity uskuteční na přání rodiny Bradyových. „Toto ocenění je projevem úcty a uznání vůči panu Bradymu nejen ze strany olomoucké univerzity, ale obecně široké akademické veřejnosti,“ uvedl rektor Jaroslav Miller.

Manželka Jiřího Bradyho Tereza v pondělí řekla, že akademické ocenění považují za velmi důležité. „Ta forma není tak důležitá, je to vyjádření něčeho pozitivního,“ uvedla Bradyová. „Olomouc je velká pocta, můj muž je rád, že to může přijmout,“ doplnila.

Bradyho chtějí ocenit všichni. Pražská primátorka mu udělí Klíč od hlavního města:

Jiřího Bradyho si Praha váží, říká primátorka

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

„Potkal jsem pana Bradyho před mnoha lety jako student v Kanadě, byl jsem na jeho přednáškách o jeho sestře Haně. Jsem poctěn, že pan Brady přijme akademické ocenění z mých rukou, a můžeme tak uctít člověka, který pro Českou republiku mnoho vykonal,“ dodal rektor Miller.

Předání akademického ocenění se odehraje na Staroměstském náměstí, kde se vpodvečer plánuje sejít řada osobností na „oslavě státního svátku v podhradí“. Náměstí místo Hrad si zvolily právě na protest proti neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu. Alternativní akci organizuje místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN). K neúčasti při předávání státních vyznamenání dnes vyzval také kardinál Miloslav Vlk.

Bradyho ocení i sněmovna

Sněmovna uctí Jiřího Bradyho na slavnostním shromáždění ve čtvrtek dopoledne. Dohodlo se na tom vedení dolní komory. Brady obdrží pamětní medaili spolu s pamětním listem, uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček. Slavnostní shromáždění se uskuteční ve čtvrtek v 11:00. S myšlenkou už o víkendu přišla poslankyně Miroslava Němcová (ODS).


Dále čtěte:

BRAND24

Herman: Zeman mi vyhrožoval. Sejdu-li se s dalajlamou, přijde strýc o vyznamenání

Hrad mě chtěl vyznamenat, potvrdil Brady. Detaily o tlaku na Hermana nevěděl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).