Menu Zavřít

Další úspěch Merkelové. CDU vyhrála volby ve Šlesvicko-Holštýnsku

7. 5. 2017
Autor: čtk

V dnešních zemských volbách v německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko podle odhadů zvítězila s 33 procenty Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Dosud vládnoucí sociální demokraté (SPD) spadli na zhruba 26 procent. Podle odhadů zveřejněných německou televizí se do zemského sněmu dostane i pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD).

Hlubokým zklamáním nad špatným výsledkem své strany ve Šlesvicku-Holštýnsku se netajil kancléřský vyzývatel Merkelové za SPD Martin Schulz. „Jsem pekelně rozzlobený. Je to něco, co člověka zasáhne pod kůži a vyvolává v nás smutek. Všichni jsme počítali s lepším výsledkem,“ citovala Schulze agentura DPA. Za náskok šesti až sedmi procent si zemský lídr CDU Daniel Günter zaslouží blahopřání, dodal.

Podle odhadů televizí ARD a ZDF po uzavření volebních místností v 18:00 SELČ by měla CDU se svým zemským lídrem Güntherem získat 33 až 34 procenta hlasů. SPD dosavadního zemského premiéra Torstena Albiga ztratila několik procentních bodů a docílila s 26 až 27 procenta druhého nejhoršího výsledku v této spolkové zemi.

Krátce po zveřejnění odhadů už Günter ohlásil své vítězství. „Je to velkolepý den pro Šlesvicko-Holštýnsko. Vyhráli jsme volby. Lidé hlasovali proti koalici nečinnosti, jasným rozhodnutím svých hlasů svrhli vládu s Torstenem Albigem,“ řekl za velkého jásotu svých stoupenců.

Dosavadní zemský premiér Albig uznal porážku své koalice ve volbách. „Dnešek je hořký den pro sociální demokracii, hořký den pro vládu, hořký den pro mne,“ řekl v Kielu. „Stojíme tu a konstatujeme, že jsme nezískali většinu,“ prohlásil a přiznal osobní odpovědnost za výsledek.

Na třetím místě se podle odhadů umístil dosavadní koaliční partner SPD Zelení se ziskem 12,5 až 13,5 procenta, následováni svobodnými demokraty (FDP) s 11,5 procenta hlasů. Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) s odhadovaným ziskem 5,5 procenta překonala pětiprocentní hranici pro vstup do zemského sněmu.

Uspěla i strana dánské menšiny

AfD je nyní zastoupena ve 12 ze 16 zemských sněmů v Německu. V dnešních volbách ale dopadli výrazně hůře, než ještě před rokem, kdy při všech zemských volbách dosáhli dvojciferného výsledku a v Sasku-Anhaltsku získali dokonce 24,2 procenta hlasů, konstatovala DPA.

V zemském parlamentu Šlesvicka-Holštýnska bude nadále zastoupena i strana dánské menšiny - Jihošlesvický svaz voličů (SSW), která získala 3 až 3,5 procenta, ale vstupní hranice pro ni neplatí. Do parlamentu se naopak nedostane Levice se ziskem 3,5 procenta.

BRAND24

Volby v této malé spolkové zemi byly sledovány především proto, že byly předposlední ostrou prověrkou před zářijovým parlamentním hlasováním. Po Šlesvicku-Holštýnsku, kde žije zhruba 2,9 milionu obyvatel, přijde 14. května ještě výrazně důležitější hlasování, kterým budou volby v nejlidnatější spolkové zemi - Severním Porýní-Vestfálsku.

Dále čtěte:

Triumf Merkelové: jasně ovládla volby v Sársku

Merkelová nepůjde do vlády s AfD a s Levicí. Ostatní varianty nevylučuje

Merkelová chce sjednotit pravomoci policie ve všech spolkových zemích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).