Menu Zavřít

Merkelová chce sjednotit pravomoci policie ve všech spolkových zemích

26. 4. 2017
Autor: čtk

Strážci zákona ve všech německých spolkových zemích by měli mít stejné pravomoci při potírání terorismu, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla to dnes v Berlíně na jednání vládních stran CDU a CSU o vnitřní bezpečnosti. Vyslovila se také pro vytvoření společného registru osob, které přijíždějí a odjíždějí ze zemí schengenského prostoru.

„Lidé mají právem málo pochopení pro to, když existují různé úrovně bezpečnosti,“ uvedla Merkelová (CDU) v narážce na to, že policisté a zemské tajné služby mají v různých částech Německa různé pravomoci. Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) si například opakovaně stěžuje na to, že ne ve všech spolkových zemích je u extremistů, kteří představují nebezpečí, možné sledovat jejich veškerou komunikaci.

„Jak to chceme vysvětlit?“ ptala se dnes šéfka německé vlády. „A proto se jako poslanci Spolkového sněmu a jako vláda nespokojíme s tím, že máme 16 rozdílných úrovní bezpečnosti v 16 různých spolkových zemích. Potřebujeme jednu sjednocenou bezpečnostní úroveň, a sice vysokou,“ zdůraznila.

De Maiziére předtím kritizoval koaliční sociální demokraty, kteří podle něj snahy CDU/CSU v bezpečnostní oblasti brzdí. Vyslovil se také pro širší nasazení moderních technologií. „Musíme být vždy znovu připraveni úřadům a lidem, kteří garantují bezpečnost, dát do rukou nástroje, které potřebují,“ poznamenala ve stejném duchu i Merkelová.

Německá kancléřka se dnes vyslovila také pro užší evropskou spolupráci. Na srdci jí leží zejména vytvoření společného registru zemí vytvářejících takzvaný schengenský prostor volného pohybu osob. Z něj by mělo být přesně jasné, kteří cizinci se v tomto prostoru nachází, a jestli ho opustili v daném termínu.

BRAND24

Německo se loni stalo terčem několika teroristických útoků. Nejhorším z nich byl prosincový útok islamisty na vánoční trh v Berlíně, při němž zemřelo 12 osob, včetně jedné Češky.

Z Německa dále čtěte:

Německo chystá pro sociální sítě až miliardové pokuty

Osídlujte venkov, vyzvala Merkelová migranty v Německu

Německo od ledna deportovalo deset potenciálních útočníků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).