Menu Zavřít

Merkelová nepůjde do vlády s AfD a s Levicí. Ostatní varianty nevylučuje

27. 3. 2017
Autor: čtk

Konzervativní unie CDU/CSU podle německé kancléřky a šéfky CDU Angely Merkelová nepůjde po zářijových parlamentních volbách do koalice ani s Alternativou pro Německo (AfD), ani s Levicí. Žádnou z ostatních možných koalic ale nevylučuje. Jasné vítězství v nedělních zemských volbách v Sársku vnímá jako povzbuzení do volebního roku.

CDU hlasování v Sársku vyhrála se ziskem 40,7 procenta hlasů před sociální demokracií (SPD), která obdržela 29,6 procenta hlasů. V malé západoněmecké spolkové zemi tak bude pokračovat velká koalice pod vedením populární šéfky sárské vlády Annegret Krampové-Karrenbauerové (CDU).

Velká koalice nyní vládne i na celoněmecké úrovni, podle Merkelové to ale není model, který by musel pokračovat i do budoucna. Vyloučit ho ale zatím nechce. „Zdráhám se teď, někdy v březnu, vyhlašovat, co bude možné v září. To nechávám na rozhodnutí voliček a voličů,“ poznamenala.


Z německé politiky dále čtěte:

Merkelová: Nacistická přirovnání, kterých se dopouští Turecko, jsou nepřijatelná

Německé sociální demokraty povede do voleb Schulz. Získal všechny platné hlasy

Německo má oficiálně nového prezidenta. Steinmeier se ujal funkce

Nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier


Vedle pokračování velké koalice, za jejímž výsledky si CDU podle Merkelové stojí, by pro konzervativní unii mohla v závislosti na výsledcích zářijových voleb připadat v úvahu ještě koalice se Zelenými a svobodnými demokraty (FDP). Na koalici pouze s jednou z těchto stran asi hlasy stačit nebudou.

Jasně se dnes německá kancléřka vyjádřila jen na adresu AfD a Levice. „Nepůjdeme do koalice s Levicí, nepůjdeme do koalice s AfD,“ nechala se slyšet. Volební úspěch má podle ní konzervativní unie ve svých rukou.

Merkelová také vyjádřila přesvědčení, že předmětem kampaně před zářijovým hlasováním do Spolkového sněmu, která bude vrcholit srpnu a prvních zářijových týdnech, bude i otázka migrace. Nedovede si představit, že by voliči tak zásadní téma nevzali do úvahy.

BRAND24


Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

Angela v Bílém domě (a Čech pod stolem)

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).