Menu Zavřít

ČSSD Štěcha nevymění. Dohodu o uspořádání Senátu chce dodržet

4. 11. 2016
Autor: čtk

Dosavadní předseda Senátu Milan Štěch zůstane kandidátem sociální demokracie na tuto funkci, přestože ho senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů s nezávislými volit nechtějí. Dohoda o povolebním uspořádání horní komory tím podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy nepadla a sociální demokraté ji dodrží

„Na funkci předsedy Senátu budeme nominovat Milana Štěcha. Je za ním 20 let práce v Senátu a věřím, že bude zvolen. Také náš klub bude dohodu ctít a většinově podpoří kandidáty ostatních stran,“ uvedl předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Dodržení dohod a hlasy pro Štěcha za svou frakci přislíbil předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Přečtěte si, proč Milan Štěch ztratil podporu lidovců a hnutí ANO:

Ztráta podpory za servilitu? Lidovci a STAN znovuzvolení Štěcha nepodpoří

Milan Štěch opět předsedou Senátu

Senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů ve čtvrtek oznámily, že sice respektují právo ČSSD jako nejsilnější frakce v Senátu obsadit funkci jeho předsedy, ale znovuzvolení Štěcha nepodpoří. Důvodem je prohlášení o respektu k Číně, které Štěch spolu s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD) podepsal. V prohlášení se distancovali od přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy některými politiky včetně zástupců KDU-ČSL.

Prozatím ústní dohoda o obsazení funkcí ve vedení a výborech horní komory má být podepsána v úterý 15. listopadu, tedy den před první schůzí Senátu v povolebním složení. Podle Víchy se na tom nic nezměnilo.

Dohoda počítá s tím, že ČSSD obsadí kromě předsedy také jedno ze čtyř křesel místopředsedů Senátu. Ve funkci by tak měl pokračovat sociální demokrat Ivo Bárek, stejně jako Miluše Horská (za Nestraníky) z klubu lidovců. Dalšími místopředsedy mají být Kubera a Jiří Šesták (za STAN) z klubu Starostů.


Přečtěte si, jakou politickou dohru měla návštěva dalajlamy v Praze a prohlášení čtyř ústavních činitelů vůči Číně:

Zveřejněte závazky k Číně, vyzývají vládu Starostové

BRAND24

Bartoška a Dyk vyzývají kvůli Zemanovi k občanskému neklidu

Čína hrozila Česku kvůli dalajlamovi. Nechtěla, aby se scházel s politiky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).