Menu Zavřít

Člen rady ČTÚ Malý bude digitálním koordinátorem vlády

30. 3. 2017
Autor: archiv ČTÚ

Digitálním koordinátorem vlády se stane bývalý člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý. Bohuslav Sobotka předloží jeho nominaci na jednání vlády během dubna. Malý nahradí Tomáše Prouzu (ČSSD), který odchází ke konci března.

„Do funkce jsem se rozhodl navrhnout Ondřeje Malého, který má i díky svému dlouholetému působení v ČTÚ potřebné zkušenosti z oblasti digitální ekonomiky a znalosti v rámci oboru,“ zdůvodnil svou volbu Sobotka.

„Za prioritu považuji odstranění překážek v budování kvalitní internetové infrastruktury, rozvoj e-governmentu především v oblasti služeb pro občany a přípravu státní i soukromé sféry na nová evropská nařízení v čele s ochranou osobních údajů,“ nastínil své budoucí působení Ondřej Malý.

Digitální agenda, kterou má koordinátor zastřešovat, se týká několika ministerstev. Součástí vládou nedávno aktualizovaného Akčního plánu pro digitalizaci trhu je třeba rozšiřování online služeb státu, zavedení elektronické neschopenky nebo lepší ochrana osobních údajů.

Vláda Malého jmenování potvrdí pravděpodobně 10. dubna. Informaci nejprve přinesl iHned.cz a následně ji potvrdil i premiér Sobotka.

Nový koordinátor bude muset podle serveru řešit například unijní nařízení, jak mají firmy a úřady pracovat s citlivými daty, nebo možné nové pravomoci armádní rozvědky. Vojenské zpravodajství chce získat pravomoc pro monitorování aktivit na internetu kvůli boji s hackery. Kritici novely zas mluví o možném omezení soukromí lidí.

BRAND24

Malý je podle serveru původní profesí novinář a od roku 2012 působil v radě telekomunikačního úřadu, který dohlíží na tuzemský mobilní trh. V této funkci byl znám svou ostrou kritikou mobilních operátorů, píše iHned.cz. V polovině letošního března Malý v radě úřadu skončil, protože mu vypršel mandát a tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ho odmítl na nové funkční období navrhnout.

Dále čtěte:

Telekomunikační guláš aneb Když dohled selhává

Aukce kmitočtů pro rychlé sítě odstartovala. Vyvolávací cena je 145 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).