Menu Zavřít

Aukce kmitočtů pro rychlé sítě odstartovala. Vyvolávací cena je 145 milionů

27. 3. 2017
Autor: Repro Strategie (Hynek Glos)

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsal aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmu 3,7 GHz. Souhrnná vyvolávací cena je 145 milionů korun, dražit se bude pět bloků po 40 MHz. Zájemci mohou posílat přihlášky do 9. května, o den později budou obálky otevřeny. Operátoři pak musejí své sítě spustit do dvou let. Hlavní operátoři nyní dokumenty prostudují a rozhodnou, zda se budou aukce účastnit.

V aukci budou moci současní operátoři, tedy O2, T-Mobile a Vodafone, dražit maximálně jeden blok o velikosti 40 MHz. Podmínky aukce otevírají prostor případnému novému zájemci o poskytování vysokorychlostního internetu, pro kterého by bylo vyhrazeno pásmo dvojnásobné šíře, tedy 80 MHz. Pokud se jiný zájemce do soutěže nepřihlásí, budou moci nynější tři operátoři dražit po dvou blocích.

„Kmitočty v tomto pásmu jsou perspektivní spektrum, nyní studujeme podmínky aukce a zvažujeme další kroky,“ řekla mluvčí O2 Lucie Pecháčková. Podobně se vyjádřily i mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová a společnosti T-Mobile Martina Kemrová.

„Jedním z cílů aukce je podpořit hospodářskou soutěž v elektronických komunikacích, a to na velkoobchodní i maloobchodní úrovni, z čehož budou profitovat i koncoví uživatelé,“ uvedl předseda rady ČTÚ Jaromír Novák. Volba technologie pro kmitočtový příděl udělený na 15 let závisí na rozhodnutí operátora.


Z telekomunikací čtěte více:

Soutěžit o kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G se začne v dubnu

Přechod na nový televizní standard vyjde Čechy podle asociace na pět miliard

Levnější mobilní data dříve? Politici urychlí schválení telekomunikační novely

Ilustrační foto


Pásmo 3,7 GHz vymezené kmitočty 3600 MHz až 3800 MHz v současnosti není využívané. Návrh počítá s tím, že do pěti let od spuštění bude pokryto těmito rychlými sítěmi 40 procent malých obcí, respektive 45 procent středně velkých obcí do 10 tisíc obyvatel.

Původně chtěl regulátor aukci vypsat loni v prvním pololetí. Proti původnímu záměru ČTÚ zvýšil souhrnnou cenu pěti bloků dohromady o 60 milionů korun.

Sítě 5G slibují přenosové rychlosti v řádu jednotek Gbit/s, což je výrazně více, než dokáže nyní využívané LTE. V současnosti ale ještě neexistuje mezinárodně přijatý standard pro jejich parametry a koncová zařízení. S jeho přijetím se počítá v roce 2018 nebo 2019. První komerční sítě operátoři oznámili na rok 2020.

Úřad chtěl aukci vypsat v roce 2015, s vyhlášením ale čekal na snížení ročních poplatků za využívání rádiových kmitočtů. Loni ČTÚ rozdělil frekvence v pásmech 1800 a 2600 MHz pro mobilní sítě LTE. Za ty současní operátoři dohromady zaplatili 2,643 miliardy korun, což byl více než 3,5násobek vyvolávací ceny.

Pokročilé sítě 5G bude podle nedávného průzkumu asociace světových mobilních operátorů GSMA v roce 2025 po celém světě využívat zhruba 1,1 miliardy mobilních zařízení. Znamená to, že přes 5G bude každé osmé mobilní připojení k internetu. První sítě, které nahradí současnou technologii LTE, by měly vznikat po roce 2020. V Česku LTE pokrývá zhruba 99 procent populace a nabízejí ji všichni tři operátoři.

BRAND24


Přečtěte si o aféře kolem mobilních tarifů, která rozhýbala tuzemskou politiku:

Mládek: Telekomunikační úřad nekoná. Mobilní tarify by mohly skončit u regulátora

Mluvčí má padáka. Mládek "originálně" potrestal svého náměstka za drzost

Odcházející ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).