Menu Zavřít

Chovanec má už hotovou žalobu na směrnici o zbraních

4. 6. 2017
Autor: čtk/ap

Ministr vnitra Milan Chovanec má již připravený text žaloby proti nedávno schválené evropské směrnici o zbraních, s kterou Česká republika dlouhodobě nesouhlasí. Na jednání vlády půjde s tím, aby Česko žalobu podalo. Chovanec v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že unie přichází s nesmyslnými opatřeními, naopak novinky, které by mohly fungovat, se zdržují. Jako příklad vhodného opatření uvedl posílení obrany vnějších hranic.

Chovanec v souvislosti se sobotními událostmi v Londýně, kde si útok vozidlem a noži vyžádal sedm mrtvých a 48 hospitalizovaných, uvedl, že směrnice je nesmyslná. „Já ve středu přicházím na vládu, přináším návrh na žalobu směrem k Evropě. Ta směrnice poškozuje české občany, vědomí Čechů vůči Evropě, zhoršuje psycho klima vůči Evropě,“ uvedl. Vláda jedná příští týden v pondělí, poté se sejde ve středu 14. června.

Návrh žaloby je podle něj dopracovaný. „Finalizují ho ještě specialisté z ministerstva zahraničí,“ řekl Chovanec. Směrnice vstoupí v platnost 13. června a termín pro podání žaloby k Soudnímu dvoru EU vyprší 7. srpna. „Jdu tam s tím, že ji prostě podáme. Návrh je připraven, jak jsem slíbil, mrzí mě to, nemělo k tomu dojít,“ dodal Chovanec. Netuší, zda se k žalobě některé země připojí.


Přečtěte si k tématu komentář:

Vnitro nás má za pitomce. Takže nám rozdá na obranu pistole

 Petr Holec


Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Cílem směrnice bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřních záležitostí státu, což je v rozporu s právem EU.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Chovanec dlouhodobě tvrdí, že není například znám jediný případ, kdy by teroristé k útoku použili legálně drženou zbraň. Změny by se také podle vnitra dotkly téměř všech zhruba 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů a také znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

BRAND24

Za smysluplnější opatření, které by mohlo fungovat, označil dnes Chovanec například přítomnost vojáků na hranicích a společnou pobřežní stráž. Dodal, že čeští policisté v Makedonii, Maďarsku či Polsku se v těchto zemích setkali s velice nízkým počtem policistů z dalších zemí.

Přečtěte si také:

Zisk České zbrojovky vyšplhal o deset procent na rekordní čtyři miliardy

Sporná směrnice EU o střelných zbraních bude platit. Češi chystají žalobu

Europarlament schválil zpřísňující směrnici o zbraních. Navzdory výhradám Česka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).