Menu Zavřít

Chovancův návrh na užívání zbraní rozdělil vládu, rozhodne Parlament

27. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vláda se dnes neshodla na novele ústavního zákona, která má umožnit majitelům legálně držených zbraní zasáhnout k zajištění bezpečnosti v Česku. K návrhu nepřijala stanovisko, oznámil na twitteru mluvčí vlády Martina Ayrer. O poslanecké předloze tak bude rozhodovat Parlament. K tomu, aby byla změna schválena, ji v obou komorách musejí podpořit tři pětiny hlasů.

Za novelou ústavního zákona stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a dalších 34 poslanců. Vedle sociálních demokratů jde o členy klubů ANO, KSČM a ODS. Cílem novely podle autorů není zakotvit držení zbraní jako základní právo. Lidé by ale mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu.

Česko by podle důvodové zprávy výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti ČR. Poslanci v návrhu zdůraznili, že novela nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů a nemá vést ke zvýšení počtu případů reálného použití zbraně.

Podle Chovance se debata o ústavním zákonu vedla poměrně dlouho, proti byli ministři z hnutí ANO. „Myslím si, že máme velmi dobrou vyjednávací pozici, abychom získali 120 hlasů potřebných v Poslanecké sněmovně,“ řekl po jednání. Ministr věří, že se návrh stihne projednat do voleb.

Mluvčí vlády informoval na Twitteru:

Ministři spravedlnosti Robert Pelikán a životního prostředí Richard Brabec (oba ANO) před jednáním uvedli, že se změnou ústavního zákona nesouhlasí. Ke kritice se poté přidal například opoziční poslanec TOP 09 Martin Plíšek. „Tento návrh je čirý předvolební populismus. Právo na držení a použití zbraně není třeba zakotvovat do ústavního zákona,“ uvedl. Současné zákony jsou podle něj vyhovující.

Návrh naopak podporují občanští demokraté. „Jako ODS jsme přesvědčeni, že musíme učinit nějaký preventivní krok proti přijetí směrnice EU, která by odzbrojila naše občany,“ uvedla poslankyně Jana Černochová (ODS).


Přečtěte si k tématu komentář Petra Holce:

Vnitro nás má za pitomce. Takže nám rozdá na obranu pistole

Petr Holec

Nynější zákonné podmínky pro držení zbraní by po změně ústavního zákona platit nepřestaly. Motivem pro sepsání novely ústavního zákona je i navrhovaná evropská směrnice, jež má vlastnictví zbraní zpřísnit a kterou Česko kritizuje. Podle Chovance je tato souvislost okrajová. Lidé by však podle něj mohli přijít o tisíce zbraní.

Evropský parlament by o směrnici měl hlasovat v březnu. Chovanec dnes uvedl, že pokud směrnice projde v „nejhrubší“ podobě, tak vnitro podá žalobu. Nyní se podle něj připravují podklady pro její případné podání. „Nechceme nic měnit na tom, že cesta ke zbraním je teď dostatečně složitá a bezpečná,“ uvedl Chovanec.

BRAND24

K začátku roku mělo v Česku zbrojní průkaz přes 300.300 lidí. Úřady ke stejnému datu registrovaly více než 801.500 zbraní. V souvislosti s ústavním zákonem a evropskou směrnicí dnes Úřadu vlády předali petici s 50.000 podpisy členové myslivecké jednoty a legálních držitelů zbraní, kteří návrhy Chovance podporují.

Čtěte dále:

Jak na divokém západě. Pelikán sepsul Chovancův návrh na užívání zbraní

Nové Lidové milice? Chovanec zvažuje, že by Česko bránili „rezervisté“


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).