Menu Zavřít

Chlad a vážné tváře: Papež František přijal Trumpa

24. 5. 2017
Autor: čtk

Papež František ráno přijal ve vatikánském Apoštolském paláci k soukromé audienci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Návštěva Vatikánu symbolicky uzavřela cestu prezidenta USA do středisek tří světových náboženství - muslimské Saúdské Arábie, židovského státu a vatikánského centra římských katolíků.

Trump přišel do papežské rezidence s několika poradci a nejbližšími členy své rodiny. Manželka Melania a dcera Ivanka se v souladu s letitou vatikánskou tradicí dostavily na setkání s papežem v černém a s rouškou zakrývající vlasy. Prezident při uvítání prohlásil, že setkání s papežem je pro něj velkou ctí.

Vatikán po schůzce v oficiální zprávě označil setkání za „srdečné“ a vyjádřil naději, že „pokojná spolupráce“ americké vlády s americkou římskokatolickou církví bude pokračovat, a to včetně pomoci přistěhovalcům. Katoličtí biskupové v USA se stavějí proti záměru Bílého domu omezit imigraci a podporují takzvaná azylová města, která navzdory tlaku Washingtonu poskytují pomoc uprchlíkům.

Papež podle Vatikánu Trumpa vyzval, aby se stal „mírotvůrcem“. Prezident po skončení rozhovoru Františkovi slíbil, že na jeho slova nikdy nezapomene.

Papež v minulosti Trumpa kritizoval

Podle znalců vatikánských zvyklostí bylo nicméně setkání papeže s prezidentem přinejmenším v úvodu chladné, zejména z Františkovy strany. Trump působil zaraženě a první stisk ruky provázely vážné tváře bez úsměvu. Po skončení půlhodinového soukromého rozhovoru si František srdečně potřásl rukou se členy Trumpova doprovodu. Oba muži si vyměnili dary.

Jednání bylo očekáváno se zájmem vzhledem k jejich poměrně ostré veřejné výměně názorů během loňské prezidentské kampaně v USA. Papež a prezident se rozcházejí v postojích k problémům migrace a ochrany životního prostředí.

BRAND24

Papežská audience byla i předmětem pozdějšího rozhovoru Trumpa s italským premiérem Paolem Gentilonim. Prezident mu řekl, že jednání ve Vatikánu bylo „fantastické“ a že papež je „velká osobnost“. Beseda se prý mimo jiné týkala i ochrany křesťanských komunit na Blízkém východě. Trumpa dnes přijal také italský prezident Sergio Matarella.

Přečtěte si více o předchozích zastávkách na prvním zahraničním turné Donalda Trumpa:

Výnosná Trumpova návštěva. Saúdské a americké firmy uzavřely dohody za stovky miliard

Trump na arabském summitu zkritizoval Írán

Trump: Za mé vlády Írán nezničí Izrael



  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).