Menu Zavřít

Bývalý velvyslanec USA v Česku Eisen se angažuje v ústavní žalobě na Trumpa

23. 1. 2017
Autor: Anna Vacková, Mladá fronta

Skupina amerických aktivistů chce podat na prezidenta Donalda Trumpa žalobu za porušování ústavy. Informovala o tom dnes agentura AP. Nový prezident se ho údajně dopouští tím, že dovoluje svým podnikům přijímat platby od zaměstnanců cizích vlád. Jedním ze dvou právních expertů, kteří mají spor proti Trumpovi vést, je bývalý velvyslanec USA v Praze Norman Eisen.

Americká ústava obsahuje článek, který hlavě státu zakazuje přijímat peníze od cizích diplomatů a předávat do nájmu své nemovitosti cizím vládám. Formulace článku ale podle některých právníků nemá jasný výklad, a podle AP proto lze očekávat právní bitvu s Bílým domem.

Žalobu chce podat nevládní skupina Občané pro odpovědnost a etiku ve Washingtonu (CREW), která se zabývá uplatňováním práva ve vrcholných státních institucích. „Nikdy jsme neměli prezidenta, který by v takovém rozsahu přijímal platby ze zahraničí. Je tady spousta problémů, které je třeba poprvé soudně projednat,“ řekl novinářům ředitel CREW Noah Bookbinder.


Trump vzbudil nervozitu. Čtěte více:

Nečitelný trojúhelník Putin, Trump, Kim Čong-un. Co čeká svět?

Donald J. Trump se stává novým prezidentem USA.


Trump jako realitní magnát vlastní v USA i v cizině síť hotelů a v některých z nich sídlí zahraniční diplomaté. Střet zájmů prezident nepřipouští, protože americká ústava mu neukládá tuto okolnost řešit. Přesto prezident před inaugurací oznámil, že správu svého majetku předá svým dvěma synům. Zavázal se, že po dobu svého úřadování v Bílém domě jeho firmy nebudou uzavírat kontrakty se zahraničními partnery. Jakýkoli zisk z plateb cizích vlád za hotelové služby hodlá věnovat na dobročinnost.

Právní spor proti Trumpovi mají vést dva právníci, kteří se specializují na etiku v Bílém domě. Jedním z nich je Norman Eisen, který za vlády Baracka Obamy působil v letech 2011-2014 jako velvyslanec v Praze.

BRAND24


Přečtěte si, jaké reakce vzbuzuje nástup nového amerického prezidenta Trumpa do úřadu:

Polákům s Trumpem nastávají nebezpečné roky, varuje polský tisk

Lhal a vymýšlel si? Trumpův projev byl mimo realitu, odhalila média

Skok do neznáma: ruský tisk přistupuje k Trumpovi zdrženlivě

Donald Trump si den své inaugurace skutečně užíval.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).