Menu Zavřít

Polákům s Trumpem nastávají nebezpečné roky, varuje polský tisk

21. 1. 2017
Autor: ČTK

Po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa "nic už není jisté a samozřejmé", píše v polském listu Gazeta Wyborcza jeho šéfredaktor, bývalý disident Adam Michnik a klade otázku polským elitám, zda "se stejně jako v roce 1989 dokážeme dohodnout a zachránit svrchovanost a svobodu".

„Nový americký prezident ztělesňuje obavy a nejistotu vůči době, která přichází. Straší nás radikálním odvratem od stability demokratických systémů,“ píše Michnik. „Donald Trump je doopravdy nepředvídatelný. Jeho jazyk natolik šokuje, že se mnoho Američanů bojí, že nová vláda může dovést USA a celý svět do chaosu. Jiní věří v sílu a účinnost institucí americké demokracie. Tak či onak, Trump je hrozbou kvůli své nepochopitelnosti, nekompetenci a výrokům, které působí jako škrt přes roli Ameriky jako opory tábora demokratických států,“ poznamenal.

Trumpova slova v novinových rozhovorech, ve kterých vyjadřoval stejnou míry důvěry k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jako k německé kancléřce Angele Merkelové, podle autora svědčí o tom, že nový prezident „nerozlišuje mezi demokratickými a autoritářskými a agresivně imperiálními státy“.


Připomeňte si inauguraci Donalda Trumpa:

Minutu po minutě: Donaldova éra přichází. Trump složil slib a stal se 45. prezidentem USA


„Pro Polsko a jeho sousedy nastávají nebezpečné roky,“ varovala Gazeta Wyborcza. „Určitě si vynutí podstatné korekce v domácí a zahraniční politice. Bude to zkouška zralosti a odpovědnosti za stát v neklidné době. Zkouška se týká všech, ale hlavně vládnoucí politické třídy,“ dodal list na adresu polských elit.

Není totiž jasné, zda vládnoucí tábor okolo Jaroslawa Kaczyńského bude schopen reflexe a změny, anebo bude pokračovat v „putinizaci“ polského státu. Zda vyhraje „sobectví vládnoucí kasty“, anebo uvědomění si, že Polsko, rozhádané doma i se sousedy, se může ocitnout v nejhrozivější situaci od roku 1989 - mezi hrozivým Putinovým Ruskem a Trumpem, hlásajícím nechuť k NATO a EU a vstřícnost k Putinovi.

BRAND24


Přečtěte si další reakce na Trumpův projev a inauguraci:

Trumpův projev se rozcházel s realitou, stěžují si média

Skok do neznáma: ruský tisk přistupuje k Trumpově inauguarci zdrženlivě

Trumpův projev byl podle médií sobecký. Lidé naopak jásali

 Příznivci Donalda Trumpa míří na prezidentskou inauguraci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).