Menu Zavřít

Bulharské volby vyhrál proevropský GERB. Premiérem bude zřejmě znovu Borisov

27. 3. 2017
Autor: ČTK

Bulharské parlamentní volby v neděli vyhrála strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova, sle k sestavení vlády bude potřebovat koaličního partnera. Se ztrátou pěti a půl procentního bodu skončila druhá Bulharská socialistická strana (BSP).

Strana GERB je výrazně prozápadní a podporuje sankce proti Rusku, nicméně Borisov byl vždy pro pragmatickou politiku vůči této zemi, s níž Bulharsko spojují historické vazby. Socialisté pod vedením Ninovové naopak se sankcemi nesouhlasí a slibovali, že pokud dostanou šanci vládnout, vztahy s Moskvou zlepší. To by podle některých politologů právě mohl být důvod, proč část nerozhodných voličů dala hlasy raději GERB, byť ji nepodporují, než BSP.

Hranici čtyř procent hlasů pro vstup do 240členného Lidového shromáždění zdolalo ve shodě s předvolebními průzkumy pět politických stran. GERB podle údajů CIK (sečteno 98,5 procenta hlasů) podpořilo 32,64 procenta zúčastněných voličů a BSP 27,12 procenta. V předběžném rozdělení mandátů to znamená 96 křesel pro vítěze a pro druhého 79.

Devět procent pro tureckou menšinu

Třetí skončila s 9,06 procenta aliance tří nacionalisticky orientovaných stran Jednotní vlastenci. Status nejsilnější strany zastupující početnou tureckou menšinu obhájilo na čtvrtém místě s 9,04 procenta hlasů Hnutí za práva a svobody (DPS), protože se nenaplnily obavy ze strany DOST, podporované Ankarou, jež získala ani ne tři procenta hlasů.

Konečně pátou formací, která vstoupí do zákonodárného sboru, je liberální strana Vůle, jejímž vůdce je podnikatel Veselin Mareški. Podpořilo ji 4,15 procenta hlasujících.

Mezi stranami, které se do parlamentu nedostaly, je liberální Reformní blok - hlas lidu a Alternativa pro bulharskou obnovu (ABV). Obě strany byly součástí Borisovovy menšinové vládní koalice.

Podle pozorovatelů nebude pro GERB vytvoření vládní koalice snadné. Šéfka socialistů Kornelija Ninovová dnes zopakovala, že takzvaná velká koalice s vítěznou stranou nepřipadá v úvahu, je připravena pokusit se o vytvoření vlády sama, kdyby Borisov v koaličním vyjednávání neuspěl. Sám Borisov zase dal najevo, že se mu nechce do vlády s DPS. Partnerem by mu mohl být Mareški se svou Vůlí. Zda se dohodne s nacionalisty, není jisté, ale jeho předchozí menšinová vláda měla jejich „tichou“ podporu.

BRAND24

V neděli šlo v Bulharsku o třetí předčasné parlamentní volby od roku 2013. Od roku 2009 volby vždy vyhrál GERB. Loni na podzim Borisov s celou vládou odstoupil poté, co jeho kandidátka Cecka Cačevová prohrála prezidentské volby s Rumenem Radevem, kterého podporovali socialisté. Splnil tím slib, který před volbou hlavy státu dal veřejně.

Dále čtěte:

Prezidentem Bulharska se stane Radev. Zřejmě padne vláda

Bulharský premiér nabídl kvůli zvolení proruského prezidenta demisi vlády


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).