Menu Zavřít

Brexit nesmí ohrozit evropskou integraci, shodli se čeští lídři

4. 4. 2017
Autor: čtk

Brexit nesmí ohrozit evropský integrační projekt, shodli se dnes čeští ústavní činitelé na Pražském hradě. Podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka odmítli koncept vícerychlostní Evropy a zužování diskuse o budoucnosti unie po odchodu Británie jen na některé země.

„V jednáních o vzájemných vztazích bude klíčové zabezpečit práva občanů ČR, kteří legitimně pracují či studují ve Velké Británii, a omezit dopad brexitu na pracovní místa a konkurenceschopnost ČR,“ uvedl Hrad v tiskové zprávě. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bude prioritou také spravedlivé finanční vyrovnání Británie do rozpočtu EU, ochrana exportu a rozvoj spolupráce v bezpečnostní oblasti. Novinářům po schůzce řekl, že věří v prosazení těchto bodů na summitu, který bude o brexitu jednat 29. dubna.

Účastníci setkání, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), šéfové parlamentních komor Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a Zaorálek, podle Hradu ocenili pokrok v zahraniční a bezpečnostní politice EU, zvlášť intenzivní práci na vnější bezpečnosti a obraně.

„Připravenost EU reagovat na vnější bezpečnostní výzvy, včetně účinné ochrany hranic unie a boje s nelegální migrací, považují za zásadní předpoklad udržení důvěryhodnosti evropského projektu pro občany,“ stojí v tiskové zprávě. Posilování bezpečnostní politiky unie pak podle Hradu současně povede k posílení evropského pilíře Severoatlantické aliance.

BRAND24

Česko nyní definuje jasný mandát pro summit unijních zemí, který bude kvůli brexitu 29. dubna. Londýn 29. března unii formálně oznámil, že Británie zahajuje dvouletý proces, který vyústí v její opuštění EU.


O dopadech brexitu dále čtěte:

Brexit vás bude bolet, vzkazuje Britům Hollande

Brexit mu přináší nejistotu, přesto zůstane Gibraltar věrný Británii

BBC fandí brexitu. Proevropský pochod Londýnem ji prý nezajímal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).