Menu Zavřít

Babiš: Sobotka mě chce odvolat a zlikvidovat

27. 4. 2017
Autor: čtk

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen o tom, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vytváří atmosféru k tomu, aby ho mohl odvolat a zlikvidovat jako politického soupeře. Babiš to řekl v reakci na zprávu, že Sobotkovi poradci vypracovali analýzu, v níž se chtějí ptát na to, jak získal koncern Agrofert, který mu do února patřil. Vicepremiér to považuje za ničení práce vlády.

„Je to pokračování mediálního honu na mou osobu, velice cíleného, a pan premiér si vytváří nějakou atmosféru, aby mě mohl odvolat. Aby mohl ovládnout ministerstvo financí, protože tam potřebuje sociální demokracie dělat kšefty, jako to dělala v minulosti,“ řekl Babiš o analýze.

Důvody pro své odvolání přitom nevidí, svou práci na ministerstvu financí hodnotí kladně. „Nevím, proč by mě odvolával, když jsme skončili v Evropě za Lucemburskem jako druhá nejlepší země z hlediska rozpočtu a z hlediska snížení dluhů. A to je můj výsledek,“ řekl.


Andrej Babiš má co vysvětlovat:

Babišova můra. Znalec, který řešil převzetí Lovochemie, dnes pracuje pro Agrofert

Lovochemie


„Je to likvidace politického soupeře a je to neuvěřitelné, jakým způsobem on (Sobotka) poškozuje vládu a ničí celou práci vlády za ta léta, co tam jsme,“ řekl Babiš. Je přesvědčen o tom, že Sobotka o jeho odvolání vážně uvažuje.

Záležitost spojuje s podzimními volbami do Sněmovny, před nimiž je podle něj ČSSD velmi nervózní. „Je vidět, že mu (Sobotkovi) jde jen o přežití, a neváhá proto udělat cokoli. Klidně zaprodá fungující vládu a destabilizuje naši zemi, jen aby si udržel teplé místečko v politice, protože je na rozdíl ode mě on i jeho blízcí na tom existenčně závislý,“ uvedl Babiš. Hnutí ANO má v průzkumech výrazný náskok před druhou ČSSD.

Babiš se chce sejít se Zemanem
Andrej Babiš se v nejbližších dnech setká s prezidentem Milošem Zemanem. O schůzku požádal místopředseda vlády. Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová řekla, že se schůzka bude konat příští týden. Zeman s Babišem mají k sobě politicky blízko. Prezident šéfa ANO několikrát podpořil například v případě zákona o střetu zájmu, který je kvůli dopadu na Babiše nazýván antibabiš. Babiše podpořil i třeba v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo a často jeho práci chválí. Babiš se vlídně vyjadřuje o Zemanovi.

Kritizoval také přípravu analýzy, kterou si Sobotka nechal zpracovat. „Považuji za skandální, že premiér zaměstnává na Úřadu vlády lidi ze sociální demokracie a tito poradci za peníze daňových poplatníků vyrábějí takové materiály,“ řekl.

Dokument je podle Babiše zpracován na základě lží, které šíří někteří komentátoři. „Lidé, kteří vypracovali analýzu, jsou stejní ekonomičtí analfabeti, kteří doporučovali premiérovi, aby přebytek, který neexistuje a který posloužil na splacení dluhu, použil na nějaké věci do budoucnosti,“ doplnil.


14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí


Podle Deníku se Sobotkovi poradci v materiálu zaměřili na podstatu Babišova zbohatnutí a podnikatelských aktivit. Jde kupříkladu o dotaz, „jak získal manažer Andrej Babiš před 17 lety 45procentní podíl v Agrofertu v hodnotě necelých dvou miliard a kde na to vzal peníze, když do roku 2000 byl jeho zveřejněný čistý příjem pouze 8,3 milionu korun?“

Dále autoři analýzy žádají vysvětlení Babišovy transakce z roku 1999, kdy „odkoupil od polostátního podniku Spolana desetiprocentní podíl v Agrofertu za pouhých 2,5 milionu korun, přestože jeho reálná hodnota byla několik set milionů korun“.

BRAND24

Dále čtěte:

Sobotka: Babiš by měl transakce vysvětlit kvůli své reputaci

Babiš: Sněmovna mě obviňuje bez důkazů. Chce mě i soudit

Česko možná zaplatí pokutu 22 milionů za Faltýnkův střet zájmů při dotacích pro Agrofert

Podvod? V žádosti o dotace na Čapí hnízdo měly být nepravdivé údaje

 Jízdárna Čapího hnízda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).