Menu Zavřít

Arabské jaro stálo země Blízkého východu přes 15 bilionů

11. 11. 2016
Autor: ČTK

Protesty takzvaného arabského jara připravily ekonomiky blízkovýchodních států o 614 miliard dolarů (přes 15 bilionů korun). Oznámila to hospodářská a sociální komise OSN pro západní Asii (ESCWA). Jak uvedla stanice BBC, jde o vůbec první odhad hospodářského dopadu revolucí v arabském světě.

Ztráta odpovídá šesti procentům hrubého domácího produktu těchto zemí v letech 2011 až 2015. ESCWA výpočet odvodila z ekonomického růstu předpokládaného před začátkem demonstrací. Do projekce jsou zahrnuty i ty země, které sice přímo revolucí neprošly, ale nesou následky v podobě přílivu uprchlíků, ztráty turistů i příjmů.

Protesty začaly na konci roku 2010 v Tunisku, pokračovaly svržením vůdců v několika státech a vedly k válkám v Libyi, Sýrii a Jemenu.

BRAND24

V Sýrii, kde původní politické protesty přerostly ve vleklou civilní válku, do níž zasahují cizí státy, ekonomická ztráta od roku 2011 dosáhla 259 miliard dolarů.

V zemích, kde se režimy změnily, se novým vládám nepodařilo prosadit ekonomické reformy, které by umožnily naplnit očekávání, kvůli nimž demonstrace začaly, uvádí se ve zprávě ESCWA.

I válka je byznys. Čtěte:

Zabíjejte, nám se to vyplatí. Pro koho je válka dobrý byznys?

Čeští zbrojaři loni slavili rekord. Nejvíc vyváželi do Iráku

České vrtulníky skončily v Libyi. Přes zákaz OSN

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).