Menu Zavřít

Americké úřady jednají s Deutsche Bank o pokutě 5,4 miliardy USD

30. 9. 2016
Autor: čtk/AP

Americké ministerstvo spravedlnosti jedná podle agentury AFP s německou Deutsche Bank v případu prodeje hypotečních cenných papírů z minulého desetiletí o pokutě v částce 5,4 miliardy dolarů (130 miliard Kč). Podle nejmenovaného zdroje agentury se obě strany blíží urovnání sporu. Byla by to podstatně nižší částka, než Washington ještě nedávno požadoval. Akcie banky na zprávu reagovaly silným růstem.

Dohoda bude podle AFP oznámena během několika dní a konečná částka může být mírně odlišná. Žádná z obou stran informaci nekomentovala.

V polovině září se objevily informace, že Američané po největší německé bance požadují za urovnání případu až 14 miliard dolarů. Suma, která se blíží tržní hodnotě banky, rozvířila obavy investorů o budoucí zdraví Deutsche Bank a rostoucí strach na trhu srážel tento týden akcie banky na rekordní minima. Začaly se objevovat dohady, že požadavek Washingtonu by mohl vyvolat v Evropě vážnou finanční krizi, podobnou té z konce minulého desetiletí, která zasáhla celý svět.

Banka původní pokutu odmítla

Americká vláda nabízí Deutsche Bank urovnat za miliardy dolarů obvinění z údajně nekalých praktik na trhu hypotečních cenných papírů v polovině minulého desetiletí. Sumy v řádu miliard dolarů Washington takto získal už od některých velkých amerických bank. Deutsche Bank částku 14 miliard dolarů zaplatit odmítla a s vládou dál jedná.

Od zprávy o požadavku vysokého vyrovnání v USA v polovině září spadla tržní hodnota Deutsche Bank zhruba o čtvrtinu. Od počátku roku její akcie ztrácejí asi 55 procent.

Akcie Deutche Bank klesaly. Čtěte o tom:

Akcie Deutsche jsou na novém minimu, šéf banky vyzývá ke klidu

Deutsche Bank

Ve čtvrtek se objevily zprávy, že některé hedgeové fondy ruší s Deutsche Bank obchody, protože banka pro ně začala být rizikovou protistranou. Akcie banky na to dnes reagovaly propadem až pod deset eur, odpoledne ale začaly zpevňovat díky ujištění šéfa banky o dobré finanční situaci podniku. Následně akcie prudce vzrostly po zprávách, že Spojené státy po bance požadují mnohem nižší částku.

Akcie banky na frankfurtské burze uzavřely dnešní obchodování vzestupem o více než šest procent. Cenné papíry Deutsche Bank obchodované v New Yorku vykazovaly nárůst až o 14 procent, protože musely mazat ztráty ze čtvrtečního večera.

Německá vláda dala najevo, že s finanční pomocí bance nepočítá. Deutsche Bank je vysoce vystavena rizikovým investicím, zvláště na trzích s deriváty, a má významné obchodní vztahy se všemi velkými globálními finančními společnostmi. Mezinárodní měnový fond (MMF) ji letos označil za větší potenciální zdroj rizika pro světový finanční systém než ostatní globální banky.


O problémech Deutsche Bank a dalších čtěte více:

Drsný řez. Commerzbank propustí pětinu zaměstnanců

Volný pád Deutsche Bank pokračuje

BRAND24

WSJ: USA útokem na Deutsche Bank ohrožují evropskou ekonomiku

UniCredit zvažuje emisi akcií a prodej majetku za 16 miliard eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).