Menu Zavřít

Soros špehoval „islamofoby“. Stálo ho to půl milionu dolarů

16. 8. 2016
Autor: ČTK/AP

Západní společnost muslimskou migraci zvládne, nechala se po nedávných teroristických útocích v Evropě slyšet německá kancléřka Angela Merkelová. A myslí si to zřejmě i miliardář a finančník George Soros. Ten se propagaci multikulturní společnosti rozhodl vypomoci i finančně: půl milionem dolarů investovaným do průzkumu a sledování aktivit svých názorových odpůrců.

„Potřebujeme lépe porozumět tomu, jak se pravicovým politikům, akademikům a nátlakovým skupinám daří vytvářet falešné příběhy a skrz ně pak v mediálním prostoru manipulovat veřejným míněním,“ stojí ve zprávě Sorosovy neziskové organizace Open Society, která o víkendu unikla na internet.

Členové muslimské komunity podle ní nemají k dispozici dostatečné podklady k tomu, aby mohli „účinně bojovat s propagandou zaměřenou proti muslimům a xenofobií většinové společnosti“.

Projekt, který od roku 2011 vznikal pod hlavičkou amerického liberálního think-tanku „Center for American Progress“ (ten Soros rovněž přímo financuje), mapoval aktivity předních amerických kritiků radikálního islámu. Jeho podpora přišla Open Society podle serveru Dailybeast na 500 tisíc dolarů.

Vyplývá to ze zprávy „Extreme Polarization and Breakdown in Civil Discourse“, která jako jeden ze dvou a půl tisíce souborů unikla na internet v rámci tzv. kauzy DC Leaks o víkendu.

Přečtěte si, jak dali uprchlíci Němcům práci:

Studie: Uprchlíci zaměstnali 1,3 milionu Němců

 Protest proti hnutí PEGIDA

Hlavními šiřiteli polopravd o islámu v USA jsou podle zprávy například známá aktivistka a bývalá redaktorka New York Daily Pamella Gellerová či zastánce konspiračních teorií Frank Gaffney. Z organizací pak zpráva jmenuje například server Jihadwatch či „Stop US Islamization“.

„Sorosova systematická snaha ničit mou práci a práci mých kolegů trvá již celé roky,“ píše Gellerová na svém webu. To, že se na seznamu objevila, je podle ní pouze mstou za to, že se dlouhodobě věnuje popisování miliardářových „zlotřilých“ aktivit.

Gellerová je nicméně ve svém tažení proti islámu velmi aktivní. V současnosti je prezidentkou americké alternativy českého Bloku proti islamizaci (American Freedom Defense Initiative).

Soros jako sluha migrantů

George Soros je příznivcem imigrace. Za to si v rodném Maďarsku vysloužil kritiku, když ho premiér Viktor Orbán nepřímo označil za jednoho z těch, co migraci napomáhají. Loni například Soros evropským představitelům doporučoval, aby v zájmu přežití Evropy přijímali minimálně milion uprchlíků ročně. Zároveň pak vybízel k navýšení dávek pro uprchlíky na 15 tisíc eur na hlavu ročně (362 tisíc korun).

Zhruba ve stejné době pak jeho nezisková organizace Open Society vydala publikaci vysvětlující, jakým způsobem by se do migrační vlny mohly zapojit i soukromé firmy a investoři.

Přečtěte si, jak se na migrační krizi dívá německá kancléřka:

Migraci i terorismus zvládneme, slíbila Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová během tiskové konference

Orbán: Migranti jsou jako jed. Rizikem je i jediný

CONTENT24

Česko přijme deset uprchlíků. Na základě kvót přijdou z Řecka

Švýcarské imigrační kvóty: pragmatismus versus gilotina


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).