Menu Zavřít

Miliardář Janeček by jako první mohl v Česku těžit lithium

25. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ miliardáře Karla Janečka, dostala od báňského úřadu poslední povolení k těžbě lithia z odkaliště v krušnohorském Cínovci. Separace lithných slíd by mohla začít za dva až tři roky.

Janečkova firma se podle serveru iDnes.cz může stát prvním těžařem, který bude lithium na území Česka cíleně těžit. V minulosti se získávalo jen jako druhotná surovina například při těžbě cínu. V poslední době ale díky použití v bateriích mobilních telefonů nebo elektromobilů poptávka po tomto alkalickém kovu roste.

Ředitel RSJ Libor Winkler serveru řekl, že celá těžba by trvala zhruba pět let, postavení linky a následná logistika představuje náklady ve stovkách milionů korun a zaměstnat by projekt mohl asi 80 lidí. Winkler se podle webu netají tím, že RSJ je v prvé řadě finanční investor a pokud přijde odpovídající nabídka, Cínoveckou deponii i s právy na těžbu prodá. Vlastními silami je podle něj nyní firma připravena separovat slídu a tu prodávat dál na zpracování.


Dále čtěte:

Poláci berou Česku vodu. Zával v Turówě situaci zhorší

Nový ropný rekord: Rusové plánují napřesrok těžit nejvíc od rozpadu SSSR

Norsko žalují ekologové kvůli těžbě ropy v Arktidě


Na odkališti v Cínovci smí deponie zužitkovat 680 tisíc tun suroviny. V ní by se podle průzkumů mělo nacházet množství slídy, ze kterého lze následně získat přibližně 11 tisíc 130 tun uhličitanu lithného, tedy po finální úpravě 2100 tun elementárního kovového lithia, které se používá v bateriích do notebooků, telefonů nebo elektromobilů, uvedl iDnes.

BRAND24

Sesterská společnost Cínovecké deponie firma Sanaka Industry podle Winklera právě podstupuje proces vyhodnocení vlivu na životní prostředí EIA. Sanaka by v Horním Slavkově chtěla taktéž těžit z odkaliště. Nacházet se v něm má přibližně dva a půl násobně více lithia než v Cínovci. Portál iHned.cz upozornil, že radnice v Horním Slavkově má výhrady k dopravě rudy kamiony přes obec.

V Krušných horách chce lithium těžit hlubinně i firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. Naposledy se v Cínovci těžilo v roce 1991, kdy skončilo dobývání cínu.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).