Menu Zavřít

Boháči chudnou. Výjimkou v regionu jsou Češi

15. 7. 2016
Autor: Flickr

Zatímco nejbohatší lidé Střední a Východní Evropě ztrácejí moc a jejich majetky se zmenšují, čeští byznysmeni jsou vůči krizi imunní. Důvodem je úspěch orientace na Západ, provázání se státním sektorem a pružnost ekonomiky.

Miliardáři z našeho regionu loni ztratili odhadem 12 miliard dolarů. Jak si všiml Forbes, může za to pokračující válka na východě Ukrajiny, napětí kolem uprchlické krize, devalvace měn vůči americkému dolaru či zpomalující výkon energetiky a těžebního průmyslu.

Největším smolařem uprostřed ozbrojeného a obchodního konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem je ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov. Po obsazení Krymu Ruskem přišel o všechny tamní aktiva, která separatisti znárodnili. Výrazně mu uškodily také samotné boje na východě Ukrajiny. Ochromily totiž činnost jeho těžebních společností nebo huti. Jeho čisté jmění pokleslo během jediného roku o 4,4 miliardy dolarů.

V současnosti je v krizi Achmetovův nákladní přepravce Lemtrans, který trpí poklesem těžby uhlí, a nejasnou budoucnost má také známá fotbalová Donbass Arena, ve které se konal třeba fotbalový evropský šampionát v roce 2012.

Polsko, Litva i Rumunsko

V problémech je také další ukrajinský magnát Ihor Kolomojskij. Během zimy byl nucen odstoupit z postu guvernéra regionu Dnipropetrovsk. Této funkce se chopil, protože chtěl ochránit svá průmyslová aktiva v oblasti. Sponzoroval proto také dobrovolnický prapor Azov, který se na východě postavil proti ruským separatistům.

Politické turbulence a obchodní válka mezi Ruskem a Evropskou unii otřásly i majetky boháčů v Polsku, Rumunsku a Litvě. Polsku a jeho mezinárodnímu ratingu uškodil i výsledek voleb, když loni vyhrála a sestavila vládu národně orientovaná strana Právo a spravedlnost. Na situaci museli reagovat i nejbohatší Poláci Dominika a Sebastian Kulczykovi, jejichž jmění poškodilo oslabení zlotého. Letos se zbavili aktiv na Ukrajině a prodali polovinu svého podílu v pivovarnickém gigantu SAB Miller.

Nejbohatší Rumun Ioan Niculae také nezažívá šťastné období. Jeho společnosti směřují do bankrotu a sám Niculae sedí za mřížemi kvůli rozsáhlému úplatkářskému skandálu. Litevského mogula Nerijuse Numaviciuse zase poškodily soudní spory zpochybňující rozdělení majetkových podílů v jeho VP Group.

Pružná ekonomika

Výjimkou jsou tak čeští miliardáři, jimž se vesměs daří. Právě tuzemští podnikatelé jsou podle ekonomky z Focus Economics Angely Bouzanisové vítězi současné krize. Díky pružnosti ekonomiky. „Země v posledních měsících patři mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky v Evropské Unii. Růst byl poháněn rostoucími investicemi zvýšenými využívaním evropského financování, stejně jako rostoucím vývozem, který využíval slabé koruny,“ říká Bouzanis.

Pro české miliardáře to znamenalo celkový meziroční nárůst majetku o 2,3 miliardy dolarů. Nejbohatší Čech Petr Kellner podle zahraničí zabodoval ovládnutím O2 či inkasem za podíl v italské pojišťovny Generali.

Forbes zaujal také miliardář Radovan Vítek, a to hlavně okázalým nákupem 260 akrů rozlehlého britského panství od bývalého člena Beatles Ringo Starra.

BRAND24

Majetek českého ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše se sice výrazně nezměnil, ale i v zahraničí si všimli jeho rostoucí popularity, kterou si umně kupuje třeba plánem na snížení DPH u točeného piva.


Čtěte také:

Hlavní poražený. Ortega přišel brexitem o 6 miliard dolarů

Tržby Křetínského EPH loni vzrostly o čtvrtinu

Nejbohatší rodinou v USA jsou majitelé Wal-Martu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).