Menu Zavřít

Hlavní poražený. Ortega přišel brexitem o 6 miliard dolarů

30. 6. 2016
Autor: čtk

Světoví miliardáři v důsledku britského referenda ztratili 127 miliard dolarů. Nejvíce brexit bolel zakladatele Zary a jednoho z nejbohatších lidí světa Amancia Ortegu.

Podle agentury Bloomberg činila celková ztráta světových miliardářů pouhý den po referendu 99 miliard dolarů. Dopady brexitu se údajně vyhnuly jen čtrnácti lidem ze seznamu dvou stovek ultra bohatých.

Miliardářem, který kvůli brexitu přišel o zdaleka nejvíce, je zakladatel řetězce Zara a majitel textilního koncernu Inditex, Španěl Amancio Ortega. Volba příznivců brexitu jej připravila o 6 miliard dolarů a téměř osm procent čisté hodnoty jeho oděvního impéria.

Osmdesátiletý Ortega je nejbohatším člověkem Evropy a druhým nejbohatším mužem světa. V minulém roce dokonce hodnota jeho jmění v důsledku pohybu na akciových trzích dosáhla 80 miliard dolarů a Ortega předstihl Billa Gatese (75 miliard dolarů). Prvenství však podle časopisu Forbes Ortegovi vydrželo jen několik hodin.

Do Ortegova Inditexu patří kromě Zary i řetězce a značky Bershka, Pull & Bear, Stradivarius či Massimo Dutti. Celkové prodeje se ročně pohybují okolo dvaceti miliard dolarů. Zaru Ortega se svou manželkou zakládal v roce 1975 a v současnosti v ní drží 59procentní podíl.

Přečtěte si, kdo je nejbohatší za oceánem:

Nejbohatší rodinou v USA jsou majitelé Wal-Martu

Alice a Jim Waltonovi (Autor: Walmart, Wikimedia Commons)

Po Ortegovi na rozhodnutí Británie opustit EU tratil nejvíce mexický telekomunikační magnát Carlos Slim. Hodnota jeho jmění klesla o pět procent a necelé tři miliardy dolarů.

Kdo kvůli brexitu přišel o nejvíce (finanční ztráta vyjádřena v miliardách dolarů)
1. Amancio Ortega (Inditex) 6
2. Carlos Slim (América Móvil) 2,7
3. Bill Gates (Microsoft) 2,4
4. Georg Schaeffler (Schaeffler Group) 2,4
5. Bernard Arnault (LVMH) 2,4

Zdroj: Billionaire.com

BRAND24

Ztrátu hlásil i Bill Gates, jehož impérium ztratilo tři procenta, neboli 2,4 miliardy dolaru. Británie po brexitu je podle něj pro jeho obchodní záměry mnohem méně atraktivní.

Brexit podle CNBC způsobil nejvyšší jednodenní ztrátu na akciových trzích, více než dva biliony dolarů. Jeho dopad by podle analytiků z ratingové agentury Standard & Poor’s měl překonat rok 2008. Vrcholící finanční krize tehdy z trhů odmazala 1,9 bilionu dolarů. Před ekonomickými důsledky britského referenda varoval i investor George Soros, který na něm ale paradoxně vydělal včasnou investicí do zlata.


Přečtěte si o tom, co brexit přinese pro Američany:

Brexit odkládá zvýšení sazeb Fedu

Šéfka FED Janet Yellenová
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).