Menu Zavřít

Výhled na moře má vliv na duševní zdraví, zjistili vědci

14. 5. 2016
Autor: Mantas Volungevicius via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Lidé, kteří žijí v oblasti s výhledem na moře, se těší lepšímu duševnímu zdraví. Vyplývá to ze zjištění vědců, kteří se zaměřili na novozélandské město Wellington. Zároveň zjistili, že výhled na zeleň takové výsledky nemá.

Výzkumem, který byl zveřejněn v časopise Health & Place, se zabývali vědci z univerzit v americkém Michiganu a novozélandském Canterbury. Zaměřili se na obyvatele Wellingtonu, kteří mají výhled do přírody.

Samotný výhled pak rozdělili na plochy „modré“ a „zelené“. Do první kategorie spadá moře a pláže, do druhé parky a lesy. Výsledná data pak vědci porovnali s informacemi z průzkumu o zdraví obyvatel Nového Zélandu, který se konkrétně zaměřoval na úzkost a náladovost.

Přečtěte si o charakteristice mentálně silných lidí

Jste mentálně silnější než ostatní?

 Mentální síla - ilustrační foto

V souvislosti s faktory jako jsou věk, pohlaví nebo plat našli výzkumníci spojitost mezi dobrým duševním zdravím a lidmi, kteří mají výhled na moře. Zajímavé ovšem je, že podobné výsledky se nedostavily u „zelené“.

BRAND24

„Důvodem může být fakt, že modré plochy byly všechny přírodní, zatímco u zelené byl vidět zásah lidské ruky, například v podobě sportovních či dětských hřišť. Kdybychom se zaměřili třeba pouze na lesy, byly by výsledky jiné,“ myslí si Amber Pearsonová, jedna z autorek výzkumu.

Vědci chtějí ve svém výzkumu pokračovat a zaměřit se na další typy prostředí, například na velká jezera. Doufají, že jejich práce pomůže k lepšímu porozumění návaznosti lidského zdraví na prostředí, ve kterém jedinec žije.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).