Menu Zavřít

Ve jménu přežití: plodnost mužů změří aplikace

26. 3. 2017
Autor: Public Domain via commons.wikimedia.org

Mobilní aplikace, která změří koncentraci a pohyblivost spermií, má umožnit léčbu mužské neplodnosti zejména v chudších oblastech naší planety.

Debata o tom, zda neplodnost mužů v posledních dekádách klesá nebo se nemění, nemá svého vítěze. Některé studie tvrdí, že se koncentrace a pohyblivost spermií snižuje, jiné jsou naopak proti.

Například loni zveřejněná data Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty ukázala, že se plodnost českých mužů zlepšuje. Průměrná hodnota spermií českých mužů, kteří byli loni vyšetřeni, dosáhla 61 milionů spermií v mililitru ejakulátu. Přičemž v roce 1980 to bylo 40 milionů. Spodní hranice Světového zdravotnické organizace je 15 milionů spermií.

Domácí test

Každopádně nyní se objevila možnost, že si kvalitu svého ejakulátu může otestovat každý muž doma. Stačí mu k tomu mobilní telefon.

Domácí set vyzkoušel i časopis Science Translational Medicine. Domácí testování se podle jeho závěrů z 98 procent shoduje s výsledky testů v profesionální laboratoři.

Zařízení a software pro mobilní telefony vyvinuli vědci z Harvard Medical School. Použili chytrý telefon a podložku vytištěnou v 3D tiskárně. Na ni se umístí ejakulát a poté pořídí krátké video spermií ve vzorku. Software zanalyzuje záznam a vyhodnotí počet a pohyblivost spermií.

Jak jednoduše spočítat spermie

Výrobní náklady zařízení jsou 5 dolarů (125 korun). Spoluautor studie Hadi Shafiee tvrdí, že budoucí zákazníci by neměli zaplatit za celé zařízení více než 50 dolarů (1250 korun), uvedl časopis Scientific American.

Vědci tvrdí, že tento set využijí zejména muži v rozvíjejících se ekonomikách, kde není k dispozici laboratorní vyšetření, nebo v zemích, kde se muži stydí na vyšetření do nemocnice přijít. Pro mnoho z nich může být takové vyšetření nepříjemné.

Nedostatek laborantů

Nemocnice v chudších oblastech světa nemají dostatek prostředků na přístroje, případně nemají dostatek laborantů, kteří by pod mikroskopem spermie počítali.

Firmy se snaží najít co nejlevnější komerčně prodávaný test, který bude spolehlivý. Existují sice testy SpermCheck a Trak, jsou ale drahé a nenabízejí detailní výsledek, uvedl Kristian Almstrup z kodaňské Rigshospitalet. Výhodou analýzy videa ejakulátu je to, že může posoudit i pohyblivost spermií, což je klíčové pro přirozené oplodnění.

James Smith, šéf reprodukční medicíny University of California ze San Franciska, souhlasí s tím, že domácí testy nemohou nabídnou komplexní vyšetření kvality spermií, například popis jejich morfologie, ale jako první krok pro analýzu ejakulátu mohou posloužit dobře.

Shafiee tvrdí, že léčbou neplodnosti si prochází hlavně ženy a muži často stojí stranou, což není správné. Vyšetření muže je mnohem levnější a rychlejší a vyloučí možný problém na straně muže. Možnost si udělat vlastní test může mnoho mužů posunout k tomu, aby si pravidelně kontrolovali kvalitu svých zárodečných buněk.

BRAND24

Nejen ve Spojených státech neexistuje celonárodní databáze plodnosti mužů. Nová technologie to může vyřešit při relativně nízkých nákladech, míní Smith.

Dále čtěte:

Hledáte otce? Přejeďte prstem vpravo

Vědecký pokrok přivede lidstvo do záhuby, tvrdí Stephen Hawking

Biologové chtějí zmapovat DNA života na zemi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).