Menu Zavřít

Studie: CO2 není tak životodárný plyn, jak se říká

20. 9. 2016
Autor: Simon Matzinger, CC BY 2.0, Flickr

Budou vyšší úrovně oxidu uhličitého v budoucnu přispívat k růstu rostlin? Podle studie vědců ze Stanford University nikoli. Naopak vysoké teploty na planetě budou mít na rostliny negativní vliv.

Oblíbený argument obhájců oxidu uhličitého, že plyn není toliko škodlivý pro životní prostředí a pomáhá rostlinám v jejich růstu, tak docela neplatí. Nebo alespoň platit přestává. Studie ze Stanfordu nahrává názoru, že svět již dospěl do fáze, kdy více oxidu uhličitého rostlinám v růstu nepřidává.

Vědci z americké univerzity 17 let prováděli experimenty na 132 kalifornských květinách a travách. Rostliny vystavili podmínkám, které se očekávají na planetě v 21. století. Jejich „stroj času“ zjistil, že zvýšení CO2 na úrovně vyšší, než které panují dnes (koncentrace v atmosféře kolem 400 ppm, tj. 0,04 procenta všech částic), nijak výrazně nepřidalo rostlinám v růstu.

Jak přitom mnohdy argumentují zastánci oxidu uhličitého, plyn je životodárný a čím více ho v atmosféře bude, tím více bude přibývat rostlin. Názor posílil letos na jaře uvedený výzkum, podle kterého v posledních třech desetiletích přibylo na planetě zeleně hlavně díky CO2.

Argument je však podle jiných odborníků zjednodušující. Vyšší teploty, které doprovázejí přibývání skleníkového plynu, se projevují na rostlinách naopak negativně. To potvrdila i studie ze Stanfordu a podpořila tak názor kritiků skleníkového plynu, že více CO2 rostlinám přitěžuje.

BRAND24

Vyšší teploty přitom neškodí pouze samotným rostlinám, také snižují množství půdy pro jejich výskyt (tvoření pouští a polopouští, zvyšování hladin oceánů), vedou k obdobím sucha, povodním a dalším extrémům počasí.

Ačkoli byla studie zaměřena specificky na kalifornské rostliny, k podobným závěrům došli v poslední době i další vědci. Například minulý týden se objevila v časopise Nature Climate Change studie, podle níž růst teploty o jeden stupeň celsia vede ke snížení výnosů z pšenice o zhruba pět procent. Obdobně další studie University of Illinois ukazuje, že sucha způsobená vyšší koncentrací CO2 brzy napáchají více škody pro sóju, než přinese více oxidu uhličitého v podobě většího růstu rostliny.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor se zakladatelem Greenpeace nejen o CO2:

Oslavujte CO2. Zakladatel Greenpeace kritizuje zelené radikály

Patrick Moore

Čtěte dále:

Oteplování bude svět stát dva biliony dolarů, varuje OSN

Smog zkracuje Číňanům život o 25 měsíců

Vyprahlou Šumavu má oživit 140 milionů korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).