Menu Zavřít

Recept na méně skleníkových plynů: zahustit města

30. 1. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: 39degN: Wikimedia Commons

Klíčovým činitelem v boji se změnami klimatu by se mohlo stát zvyšování hustoty zalidnění ve městech. Vědci došli k závěru, že zalidněnější oblasti mají mnohem nižší spotřebu energie. Alfou a omegou je rychle se měnící Čína, kde se hustota zalidnění může do budoucna výrazně proměnit.

Po mnoho let odborníci vychvalují zalidněná města. Mohou zvýšit ekonomickou výkonnost, produktivitu či příjmy obyvatel. Vyšší hustota ale pomáhá také snížit spotřebu energie a tudíž emise skleníkových plynů.

Dosud byl často slyšet argument nižších emisí z dopravy – v hustějších oblastech lidé cestují méně a efektivněji. Nová studie ze Spojených států ale přináší nový příspěvek – v zalidněnějších místech budovy potřebují méně tepla, píše web Vox.

Studie se zaměřila na zalidnění ve městech globálně a ukázala, že zvyšování hustoty zalidnění může být klíčovým nástrojem ve snaze omezovat skleníkové plyny a v boji se změnami klimatu.


Země ve spotřebě energie dosáhla výrazného milníku. Čtěte:

Světová spotřeba energie dosáhla vrcholu. Zatím jen na osobu

 Gazprom

Vědci vytvořili tři scénáře končící v roce 2050. V každém z nich se spotřeba energie budov zvýšila. Důvodem je rostoucí a bohatnoucí populace. A rovněž trend, který probíhá několik let a probíhat nadále bude, a sice snižování hustoty zalidnění. Vědci s tím počítali ve všech třech scénářích, které se tak odlišovaly jen v tom, do jaké míry hustota zalidnění poklesne.

Rozsah, jak hustě budou města v budoucnu zalidněna, je velmi široký. A široký je i rozsah, v němž poroste spotřeba energie budov. Od sedmi procent (pro nejvyšší hustotu zalidnění) po 40 procent (pro nejnižší).

Podstatná je situace hlavně v Číně, která je klíčovou zemí, jelikož produkuje nejvíce skleníkových plynů a bude zřejmě ještě více – populace zde roste a bohatne. U rychle rostoucích čínských měst je přitom velmi nejasné, jak hustě se do budoucna zalidní.

BRAND24

Vědci rovněž porovnali, jak se na spotřebě energie budov podepisuje zmíněná hustota zalidnění a jak zlepšování energetické efektivnosti budov. A prvně jmenovaný faktor se prokázal globálně jako důležitější. Záleží to ale na konkrétní oblasti, ve vyspělých zemích je to spíše naopak. Řada států včetně Česka dnes energetickou efektivnost budov podporuje dotacemi a velmi často o ní mluví bojovníci s globálním oteplováním – o hustotě zalidnění ale nikoli. Vědci ve studii proto vyzývají, aby se státy a regiony snažily zahušťovat sídla obyvatelstvem.

Čtěte dále:

Studie: CO2 není tak životodárný plyn, jak se říká

Oteplování bude svět stát dva biliony dolarů, varuje OSN

Smog zkracuje Číňanům život o 25 měsíců

Smog v Pekingu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).